Eljárás indult a delfinzaklatók ellen

Hawaii törvényeit sértették meg azok a turisták, akik szándékosan megzavartak egy delfinrajt, mivel a helyi jogszabályok szerint nem lehet 45 méternél közelebb úszni az állatokhoz. A rendbontók ellen eljárás indult.

2023. március 29., 12:52

Szerző:

33 úszó eredt utána egy kisebb delfinrajnak Hawaii Nagy Szigetének sekélyebb vizein. Erről drónfelvétel is készült. A hatóságok úgy látták, hogy az úszók csoportja szándékosan megzavarta az alvó állatokat, sőt a képek tanúsága szerint kifejezetten zaklatták a szinte menekülő delfineket. Az ügy az amerikai bűnüldöző szervekhez került, a további eljárást ők folytatják le – írja a Euronews.

A természetvédelmi szolgálat járőre figyelmeztette az úszókat, majd a parton tájékoztatta őket a tovább eljárásról.

Hawaii-on 2021 óta él az a törvény, amely szerint a partoktól 2 tengeri mérföldön belül tilos 45 méternél közelebb úszni a vadon élő delfinekhez. A törvényt azért hozták, mert sok turista gondolta remek szórakozásnak az éjszakai állatok zaklatását, miközben azok éppen nappali pihenésüket töltötték.

A trópusi delfin éjszaka él, akkor keres táplálékot, halakat és rákféléket magának a nyílt vizen. Ám nappal a sekélyebb vizekre úszik aludni. A sekélyebb öblök védelmet nyújtanak a cápák és más ragadozóktól. Akik nem ismeri az állatokat, azok számára a vízen lebegő alvó delfinek úgy tűnhetnek, mintha lassan úsznának.

(Kiemelt képünk illusztráció: Risso-delfinek (Grampus griseus) csapatban úsznak a Csendes-óceánban a chilei Valparaísónál 2022. július 18-án. A mintegy 50-100 tengeri emlősből álló csoport ritka látványára turisták és helybeliek sereglettek a nagyváros kikötőjébe. MTI/EPA/EFE/Cristobal Basaure)