Dél-Korea hajlandó katonai segítséget nyújtani Ukrajnának

Dél-Korea kész katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, ha nagyobb támadás éri az ország civil lakosságát. 

2023. április 19., 12:51

Szerző:

Dél-Korea katonai segítséget nyújthat Ukrajnának, ha nagyobb támadás éri az ország civil lakosságát – mondta el Jun Szok Jol dél-koreai elnök egy friss interjúban, arra utalva, hogy Szöul túlléphet eddigi álláspontján, amely szerint csak humanitárius és gazdasági támogatást biztosít Ukrajnának.

 Az amerikai látogatásra készülő Jun Szok Jol dél-koreai elnök a Reuters hírügynökségnek ebből az alkalomból adott interjújában jelezte, hogy kormánya mérlegeli annak lehetőségeit, miként tudná segíteni Kijevet a védekezésben és az újjáépítésben. Hozzátette, országa is jelentős nemzetközi segítséget kapott az 1950-53-as koreai háború alatt.

„Ha olyasmire kerül sor, amit a nemzetközi közösség nem nézhet el, például egy nagyszabású támadásra a civilek ellen, mészárlásra vagy a háborús törvények súlyos megsértésére, nem maradhatunk kizárólag a humanitárius vagy pénzügyi támogatásnál” – hangsúlyozta Jun.

Az interjúra reagálva Ri Dzsae Mjong dél-koreai ellenzéki vezető felszólította az elnököt, hogy gondolja át a katonai segély lehetőségét nyitva hagyó megjegyzéseit. Hozzátette, egy ehhez hasonló lépés komoly fenyegetést jelentene nemzeti érdekeikre. Az ellenzéki vezető úgy fogalmazott, hogy „a diplomáciában semmi sem fontosabb, mint a dél-koreaiak élete és biztonsága, valamint a nemzeti érdek”. Ri Dzsae Mjong hozzátette, hogy egyetlen korábbi kormány sem folytatott „ellenségszerző célú” külpolitikát.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök a jövő héten látogat Washingtonba, ahol találkozik Joe Biden amerikai elnökkel a két ország szövetségének hetvenedik évfordulója alkalmából. A találkozó célja, hogy „kézzelfogható eredményekkel” térjen haza az Észak-Korea jelentette fenyegetés ügyében.

Phenjan az elmúlt időszakban fokozott fegyverkezésbe kezdett, és a múlt héten elindította első olyan interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely szilárd hajtóanyaggal működik. „Ha Dél- és Észak-Korea között atomháború tör ki, az valószínűleg nem csak a két fél problémája lesz, de egész Északkelet-Ázsia hamuvá fog válni”,magyarázta Jun és hozzá tette, hogy „ezt meg kell akadályozni”. 

A dél-koreai elnök óvatos bírálatot fogalmazott meg Kínával szemben Tajvan ügyében. Szerinte a feszültség azért nőtt a térségben, mert erővel próbálják megváltoztatni a status quót. „A nemzetközi közösséggel együtt határozottan ellenzünk egy efféle változást”,nyilatkozta Jun. „Tajvan ügye nem kizárólag Kínára és Tajvanra tartozik, hanem Észak-Koreához hasonlóan globális kérdés”.

(Kiemelt képünkön Jun Szok Jol dél-koreai elnök. Fotó: JAPAN POOL / JIJI Press / AFP)