Egyre veszélyesebb Észak-Korea fegyverkezése

Az amerikai védelmi miniszter szerint elsősorban diplomáciai módszerekkel kell próbálkozni, de vannak más eszközök is. 

2021. december 2., 06:28

Szerző:

Nem csökkenti katonai jelenlétét az Egyesült Államok Dél-Koreában – jelentette ki Vuk Szo dél-koreai nemzetvédelmi miniszter csütörtökön Szöulban, miután tárgyalásokat folytatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, írja az MTI.

Washington jelenleg 28 500 főnyi kontingenst állomásoztat Dél-Koreában. Vuk Szo elmondása szerint az éves egyeztető tárgyaláson megállapították: a nemzetközi biztonsági környezet megváltozott, ezért új kétoldalú műveleti tervet kell kidolgozniuk. Észak-Koreával kapcsolatban Austin úgy vélte, az ország rakéta- és fegyverkísérletei egyre nagyobb destabilizáló tényezőt jelentenek a térségben. Hangoztatta, a rendezéssel elsősorban diplomáciai úton kell próbálkozni, de ennek támogatására fenn kell tartani a hiteles elrettentőképességet is.

(Kiemelt kép: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

 

21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.