David-Maria Sassoli, a szociáldemokraták jelöltje lett az Európai Parlament új elnöke

2019. július 3., 13:29

Szerző:

Csak a második szavazáson dőlt el de 345 vokssal végül David-Maria Sassolit választották a képviselők az Európai Parlament új elnökének. Ő az olasz Demokrata Párt tagja, a szociáldemokraták (S&D) EP-frakciójában politizál.

Az Európai Parlament plenáris ülése
Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az első szavazáson David Maria Sassolinak hét szavazattal lemaradt a szükséges többségtől, 50 százaléknyi plusz egy vokstól. A második szavazáson  a 704-ből 667 voks lett érvényes, vagyis 334 szavazattal lehetett győzni.

  • a német Ska Keller, zöldpárti EP-frakció társelnöke 119.
  • a spanyol Sira Rego, a szélsőbaloldali GUE/NGL politikusa 43
  • David-Maria Sassoli 345
  • a cseh Jan Zahradil, akit a konzervatív Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) jelölt 160

voksot kapott.

Kedden az a kényszerű helyzet állt elő a frissen megalakult Európai Parlamentben, hogy a régi elnökség vezette le a rövidke, alig másfél órás ülést, ugyanis a tagállamok kormányai és az EP-frakciói nem tudtak a választások óta eltelt bő egy hónapban megállapodni az Európai Unió intézményeinek, az Európai Bizottságnak (EB), az Európai Tanácsnak, illetve az EP-nek vezetőiről. 

Az erőviszonyok szerint az S&D frakció jelölhette az EP elnökét Sassoli személyében, az Európai Néppárt pedig az EB elnökének a német védelmi minisztert, Ursula Von der Leyent jelölte. Utóbbi személyéről, illetve az ET vezetőjéről várhatóan csütörtökön szavaz az Európai Parlament.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.