Dánia ígéretet tett Ukrajnának

További fegyverszállítmányokat küldhet Ukrajnának. 

2022. április 21., 13:33

Szerző:

Mette Frederiksen nem szolgált további részletekkel sem a fegyverek típusával, sem a szállítás időpontjával kapcsolatban. A dán és a spanyol miniszterelnök kijevi látogatásának elsődleges célja, hogy támogatásukról biztosítsák Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – erősítette meg mindkét kormányfő titkársága.

A dán miniszterelnöki hivatal hozzátette: a felek a „háborús bűnök és más emberi jogi jogsértések” miatti lehetséges vádemelésekről is tárgyalni fognak. Mindeközben Ukrajna második legnagyobb városában, a csaknem 1,5 millió lakosú Harkivban Ihor Terehov polgármester bejelentette: az orosz csapatok csütörtökön intenzív ágyúzásba kezdtek.

„Hatalmas robbanások, az Oroszországi Föderáció dühödten lövi a várost”

– jelentette ki a polgármester televíziós beszédében. Hozzátette: mintegy 1 millió lakos továbbra is az északkelet-ukrajnai városban tartózkodik, félmillióan viszont már elmenekültek, főleg nők, gyerekek és idősek.

Az AFP francia hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy egy ukrán kormányzati tisztségviselő szerint jelenleg több mint 1000 civil holttestét tárolják a kijevi régió halottasházaiban.

„1020 civil holtteste, kizárólag civileké van a halottasházakban a Kijev megye teljes területén”

– jelentette be Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes a Kijevtől észak-nyugatra fekvő Borogyanka kisvárosban.

Kijev azzal vádolja az orosz csapatokat, hogy több száz civilt gyilkoltak meg a térség márciusi megszállása idején. Az orosz csapatok március végi kivonulása óta a kijevi régióban több száz civil személy holttestét találták meg az ukrán hatóságok, akik a nyugati országokkal együtt háborús bűnök elkövetésével vádolják Oroszországot. Moszkva mindezt visszautasítja, a történteket provokációnak tekinti, és váltig állítja, hogy nem támadja a civil lakosságot.

(Kiemelt képünk: Egy ukrán katona sétál egy orosz rakéta által eltalált épület mellett a dél-ukrajnai Mikolajivban 2022. március 21-én. fotó: BULENT KILIC / AFP)

Tegnap 21:59

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.