Elhunyt Cví Zamír, a Moszad volt vezetője

98 éves korában meghalt Cví Zamír, a Moszad vezetője a jóm-kipúr háború idején – jelentette be az izraeli titkosszolgálat kedden.

2024. január 2., 19:16

Szerző:

Cví Zamír 1968-tól 1974-ig állt az izraeli külföldi hírszerző szervezet élén. 1972-ben, a müncheni olimpián az izraeli sportolók ellen elkövetett terrortámadás után az ő irányításával ölték meg a merényletben érintett terroristákat.

Ennek során 1973-ban egy ártatlan pincért is lelőttek Norvégiában hasonlósága miatt a Fekete szeptember terrorszervezet vezetője, Ali Hasszan Szalama helyett. Szalamát a Moszad végül 1979-ben likvidálta.

1973-ban Zamír kódolt táviratban figyelmeztetett a jóm-kipúri háború kitörésére, miután találkozott Londonban az Izraelnek kémkedő Asraf Marvannal, Nasszer volt egyiptomi elnök vejével, aki egy nappal korábban elárulta a haditerveket. Élete végéig bántotta, hogy nem vették megfelelően figyelembe táviratát; hogy nem sikerült rávennie az izraeli kormányt arra, hogy megpróbálja megakadályozni Egyiptom és Szíria meglepetésszerű támadását a legszentebb zsidó ünnepen, jóm-kipúrkor.

Zamir 1925-ben Zarezivsky néven született Lengyelországban, Lodzban, és kilenchónapos volt, amikor családja kivándorolt Tel-Avivba. Ortodox édesapja lovaskocsit vezetett az elektromos műveknél, s együtt nőtt fel és együtt focizott gyerekkorában Jichak Rabinnal, a későbbi hadvezérrel és miniszterelnökkel.

Katonai, majd titkosszolgálati karrierje után magánvállalkozásba kezdett, a Solel Bone nevű útépítő cég vezérigazgatójaként és az olajfinomító vállalat elnökeként dolgozott, valamint tagja volt annak az állami bizottságnak, amely Jichak Rabin miniszterelnök 1995-ös meggyilkolását vizsgálta.

(Kiemelt kép: Cvi Zamir, a Moszad volr vezetője. Forrás: wikipedia.org)

 

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.