Csúszhat a nyitás Angliában, mert újra terjed az indiai variáns

Nem kizárt, hogy elhalasztják a nyitást június 21-én Nagy-Britanniában. Olyan gyorsan terjed a delta – indiai – variáns a szigetországban, hogy ismét berobbanhat a járvány.

2021. június 12., 10:52

Szerző:

A nyitás utolsó szakaszát június 21-ére tervezték az Egyesült Királyságban, ekkor nyitnának a szórakozóhelyek, lehetne esküvőt, előadásokat, sportrendezvényeket tartani, és az élet gyakorlatilag visszatérne a régi kerékvágásba – írja a hvg.hu.

Brit egészségügyi szakemberek azonban halasztásra kérik Boris Johnson miniszterelnököt, mert az országban egyre gyorsabban terjed a koronavírus delta variánsa, amely becslések szerint 60 százalékkal fertőzőbb az alfa, azaz brit variánsnál – ez utóbbi okozta Magyarországon is a súlyos harmadik hullámot. Elemzések szerint a delta variánssal kétszer akkora az esélye, hogy a beteg kórházi kezelésre szorul.

Az Egyesült Királyságban pénteken 8125 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és 17-en haltak meg. Ugyanakkor az új fertőzöttek kétharmada egyáltalán nem volt beoltva, és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisa után jelentős védelmet nyújt a mutációk ellen is.

A brit kormány abban bízik, hogy az egy hónappal elhalasztott nyitás alatt több idő lenne a fiatalabb korosztályt is beoltani, és nagyobb védelmet kapna a társadalom.

(Kiemelt kép: EPA | Vickie Flores)

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.