57 napja csökken a benzin ára

A benzin ára már 57 egymást követő napja folyamatosan csökken az Egyesült Államokban.

2022. augusztus 11., 10:32

Szerző:

A benzin ára az Egyesült Államokban 57 egymást követő napon csökkent, mióta júniusban elérte a legmagasabb, gallononként (egy gallon 3,78 liter) több mint 5 dolláros (kb. 1900 forint) szintet – írja a New York Times

Az áresés egyik oka, hogy a kőolaj világpiaci ára is csökken

Az Amerikai Autó Szövetség szerint szerdán 4,01 dollár volt a benzin országos átlagára. Ez magasabb, mint egy évvel ezelőtt volt, de még mindig jóval a június közepén mért, közel 5,02 dolláros rekord alatt van (az inflációval nem korrigálva). Az energiaköltségek beépülnek az infláció általános mérőszámaiba, így a csökkenés jó hír a döntéshozók számára is, akik az üzemanyagárak emelkedésének korlátozását tekintik prioritásnak.

A csökkenés több tényezőt is tükröz: a gyengébb keresletet, mivel a magas költségek miatt az autósok egy része nem közlekedik; a kőolaj világpiaci árának csökkenését az elmúlt hónapokban; és azt, hogy néhány állam felfüggesztette a benzinre kivetett adókat. A csökkenést üdvözölte a Biden-kormányzat, amely hónapok óta kampányt folytat a benzinárak csökkentése érdekében, és bírálja az energiacégeket, amiért azok az amerikai fogyasztók kárára profitálnak.

A benzin árának csökkenése a gazdaság számára is pozitív jel, mivel a vállalkozásokra kisebb nyomással nehezedik, hogy az energiaköltségeket áthárítsák a vásárlóikra – ami tovább növelné az ország inflációs problémáját.

(Kiemelt fotó: Üzemanyagárak egy Chevron benzinkúton, a kaliforniai Alamedában. MTI/EPA/John G. Mabanglo)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.