57 napja csökken a benzin ára

A benzin ára már 57 egymást követő napja folyamatosan csökken az Egyesült Államokban.

2022. augusztus 11., 10:32

Szerző:

A benzin ára az Egyesült Államokban 57 egymást követő napon csökkent, mióta júniusban elérte a legmagasabb, gallononként (egy gallon 3,78 liter) több mint 5 dolláros (kb. 1900 forint) szintet – írja a New York Times

Az áresés egyik oka, hogy a kőolaj világpiaci ára is csökken

Az Amerikai Autó Szövetség szerint szerdán 4,01 dollár volt a benzin országos átlagára. Ez magasabb, mint egy évvel ezelőtt volt, de még mindig jóval a június közepén mért, közel 5,02 dolláros rekord alatt van (az inflációval nem korrigálva). Az energiaköltségek beépülnek az infláció általános mérőszámaiba, így a csökkenés jó hír a döntéshozók számára is, akik az üzemanyagárak emelkedésének korlátozását tekintik prioritásnak.

A csökkenés több tényezőt is tükröz: a gyengébb keresletet, mivel a magas költségek miatt az autósok egy része nem közlekedik; a kőolaj világpiaci árának csökkenését az elmúlt hónapokban; és azt, hogy néhány állam felfüggesztette a benzinre kivetett adókat. A csökkenést üdvözölte a Biden-kormányzat, amely hónapok óta kampányt folytat a benzinárak csökkentése érdekében, és bírálja az energiacégeket, amiért azok az amerikai fogyasztók kárára profitálnak.

A benzin árának csökkenése a gazdaság számára is pozitív jel, mivel a vállalkozásokra kisebb nyomással nehezedik, hogy az energiaköltségeket áthárítsák a vásárlóikra – ami tovább növelné az ország inflációs problémáját.

(Kiemelt fotó: Üzemanyagárak egy Chevron benzinkúton, a kaliforniai Alamedában. MTI/EPA/John G. Mabanglo)

Tegnap 20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Tegnap 20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Tegnap 19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Tegnap 19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.