Enyhül a török-görög feszültség

Törökországba utazik jövő héten Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási miniszter, valamint Nikosz Panajótopulosz, a görög védelmi tárca vezetője, aki vasárnap azt mondta, enyhülés jött el a két ország kapcsolatában.

2023. április 2., 13:32

Szerző:

„Érezhető a feszültség csökkenése” - fogalmazott Panajótopulosz a Mega görög televíziós csatornának adott interjúban, kiemelve, hogy februárban és márciusban egyetlen török harci repülőgépet sem észleltek az Égei-tenger Görögországhoz tartozó szigetei fölött. Mitarákisz azt mondta, Süleyman Soylu török belügyminiszter társaságában felkeresi a földrengés sújtotta Hatay tartományt, Panajótopulosz pedig korábban arról tájékoztatott, hogy a tervek szerint ugyanazon a napon Hulusi Akar török védelmi miniszterrel egyeztet majd. 

Ugyancsak vasárnap a Katimerini című görög napilap azt írta, Ankara teljesen más hangot üt meg  Görögországgal kapcsolatban. Elemzők szerint a február 6-i, Törökország és Szíria egy részén pusztító, több mint 50 ezer halálos áldozattal járó földrengés, illetve az ennek nyomán érkező nemzetközi segítséget követően a két NATO-tagállam a köztük lévő feszültség csökkentésére törekszik.

Athén és Ankara viszonyára évtizedek óta árnyékot vet a migráció, tengeri határaik, a kölcsönös légtérsértések, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázkincs kiaknázásának lehetősége.Tavaly 234 alkalommal repültek át török katonai gépek görög terület fölött. A görög védelmi tárca az görög szuverenitásba ütközőnek tekinti a légtérsértéseket.

(Fotó: MTI/EPA/Panajotisz Balaszkasz)