Csoki, csoki, csoki, csokí
Csokoládé illat szállt Padova utcáin a karácsonyi vásár első hétvégéjén. Az Art & Ciocc elnevezésű rendezvény keretében 8 olasz tartomány, 16 csokoládé készítője kínálta termékeit, nyalánkságait. Nem csak sokféle ízűkkel varázsolták el a Gombóc Artúrokat, de a színek és formák sokasága is lenyűgözte a közönséget, az illatokról nem is beszélve.
És ha valaki különleges ajándékot szeretett volna karácsonyra, akkor bizony itt megtalálhatta. Mert a hatalmas csokitömbök és torták mellett voltak csokiból készült kávéfőzők, csoki kávés készletek, kakaóval meghintett szerszámok (franciakulcs, gyalupad, körfűrész,…), ét és fehér csoki kiskanalak, csoki kocsi, és még sok-sok féle csoki csoda. No és persze az elmaradhatatlan gelato al cioccolato (csoki fagyi), ami előtt az ember akaratlanul elkezdi dúdolni Pupo hasonló című dalát.
Az én kedvencem a tartufo, jobban mondva a tartufik (csakis többes számban), mivel szeretem a mogyorósat, a rumosat, a pisztáciásat, a fehér és az ét csokisat, a kicsit, a nagyot, a marcipánosat, a …, már nem is tudom milyeneket is ettem eddigi életem során, de mind isteni finom volt.
Azt hiszem a mostani recept nem is lehet más, mint a tartufo di cioccolato.
Tartufo di cioccolato
Szarvasgomba csokiból
Ha hű szeretnék maradni a névhez, hát, akkor bizony ezt jelenti. Persze nem azér, mert szarvasgomba szükséges hozzá, vagy mert csokiból szarvasgomba lesz. Nem, nem, egyszerűen csak a hasonlóság miatt kapta ezt a nevet, mert bizony pont olyan rücskös és egyenetlen, no és persze pont olyan kuriózum, mint a szarvasgomba (tartufo).
Hozzávalók (kb. 40 db gombóchoz):
150 gr étcsokoládé (min. 70%)
100 gr tejcsokoládé
150 ml friss tejszín
2 kanál rum
Díszítéshez:
olvasztott, ízlés szerint ét, tej, fehér csokoládé
kakaó por
tört dió, mogyoró, pisztácia
porcukor
Elkészítése:
Törjük szét a csokoládékat kis darabokra. A tejszínt egy fém edényben kezdjük el melegíteni lassú tűzön. Ahogy buggyant egyet, adjuk hozzá a csokoládékat és ha elolvadt a csoki, vegyük le a tűzről. Keverjük egyenletesre a kapott masszát, majd formáljunk belőle kis golyókat és tegyük őket sütőpapíron a hűtőbe legalább 1 órára.
Amikor kihűltek a golyócskák előbb az előre elkészített olvasztott csokoládéba mártjuk őket, majd a kis tálakba kitett díszítő elemekbe forgatjuk (kakaópor, pisztácia, mandula, mogyoró, egyebek) és újra sütőpapírra helyezzük őket. Amikor megszilárdult a díszítés dekoratív kapszlikba rakjuk a kis gombócainkat. És ezután, csakis ellenőrzés céljából, egyet-kettőt meg is kóstolunk. Finom, ugye?
Természetesen nem kell ragaszkodni a megadott díszítő elemekhez, lehet díszíteni , akár kandírozott gyümölccsel, színes cukorral és bármivel ami illik a csokoládéhoz. De a rum helyett is tehetünk bármilyen más alkoholt, vagy akár fűszereket, vaníliát, fahéjat az alap masszába, de lehet bele tenni még tört magvakat, szárított gyümölcsöt és tényleg bármit, ami szem-szájnak ingere.
És persze ezek a szép, kis színes tartufik nemcsak az ünnepi asztalon mutatnak jól, de egy ízléses karácsonyi dobozba rejtve meglephetjük velük szeretteinket is.