Csodafegyver – az utolsó remény

Hitler a bunkerban még reménykedett: a csodafegyverek megfordítják a háborút. Most az orosz haditechnika csúcstermékeinek kellene kivívni az egyértelmű fölényt Ukrajnában. Utánajártunk, mennyire hiúak Putyin reményei.

2022. május 16., 10:12

Szerző:

Az ukrajnai invázió kezdete óta a feszültségek a Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatok rég nem látott erodalódásához vezettek. Az egyre fejlettebb, és már nehézfegyverzetet is magában foglaló nyugati fegyverszállítmányok, és a Kreml retorikája nyomán felerősödtek azok az aggodalmak, hogy az ukrán-orosz háború kiléphet jelenlegi medréből, és eszkalálódik a konfliktus az „új hidegháború” szereplői között. Ismerve a Nyugat gazdasági erejét és a NATO katonai képességeit, továbbá látva az orosz hadsereg Ukrajnában nyújtott teljesítményét, azt mondhatjuk: egy „hagyományos” háborúban, a Nyugattal szemben Oroszország minden bizonnyal vereséget szenvedne. Ugyanakkor nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a győzelemért a Nyugat is hatalmas árat fizetne. A másik lehetőség egy nukleáris háború kitörése a két fél között, amelyben nincsenek győztesek.

Az orosz fegyveres erők rendelkezésére álló haditechnikai eszközök, sok esetben erősen vitatható sikerű ukrajnai (le)szereplésének annak ellenére lehetünk a tanúi, hogy Oroszország az elmúlt évtizedben hatalmas hírverés mellett harangozott be számos új fegyverrendszert, a modern harckocsiktól kezdve a lopakodó vadászgépeken át a legmodernebb, akár nukleáris töltettel is felszerelhető, hiperszónikus eszközökig. A valóságban azonban ezek a ténylegesen fejlett fegyverek szinte teljesen hiányoznak az ukrajnai csataterekről.

Hámori Péter cikke teljes terjedelmében a 168 Óra hetilap 2022. május 12-n megjelent számában olvasható.

(Kiemelt képünk: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített képen tesztindítást végeznek a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétával az Arhangelszk megyei pleszecki kísérleti űrrepülőtérről 2022. április 20-án. Az orosz védelmi tárca szerint a Szarmat a világ legnagyobb hatóerejű és legnagyobb hatótávolságú rakétája. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)