Cserekereskedelem folyik az ételért egy vesztegzár alatt lévő városban

A helyiek dohányterméket és műszaki cikkeket ajánlanak fel ételért cserébe. 

2022. január 4., 19:11

Szerző:

A kínai Xi'an város karanténba zárt lakosai különböző árucikkeket cserélgetnek egymás között ételért cserébe, akkora az élelmiszerhiány a városban – írja a BBC. A közösségi posztok szerint a helyiek cigarettát és műszaki kütyüket cserélnek élelmiszerre. 2021. december 23-a óta mintegy 13 millióan vannak bezárva otthonukba. A szigorú intézkedések a holdújév és a jövő hónapban Pekingben megrendezendő téli olimpia előtt történtek.

A várost egyik napról a másikra zárták le, mivel három embernél pozitívat mutatott a koronavírus-teszt, ők egyébként tünetmenetesek voltak. 

Az 1,1 millió lakosú Yuzhou lezárta a közlekedési rendszert és a szórakozóhelyeket, és szinte minden járművet kitiltott az utakról. Az alapvető élelmiszerüzletek kivételével minden boltot bezártak, és csak a járvány megelőzésében részt vevő dolgozókat engedték ki. A nyugatra fekvő városban kitört járvány a legsúlyosabb, amit Kína hónapok óta látott, miközben folytatja a „zero Covid” stratégiát, amely a vírus kiirtására törekszik, ahelyett hogy megpróbálna együtt élni vele.

Hszianban a hatóságok ingyenes élelmiszert biztosítottak a háztartásoknak, de a közösségi médiában számos panasz érkezett. Egyes lakosok azt mondták, hogy a készleteik fogytán vannak, vagy hogy még nem kaptak segélyt. A Weibo közösségi oldalon közzétett videók és fotók azt mutatták, hogy az emberek cigarettát cseréltek káposztára, mosogatószert almára, egészségügyi betétet pedig egy kis halom zöldségre. Az egyik videón látható volt, ahogy egy lakos a Nintendo Switch konzolját egy csomag instant tésztára és két párolt zsemlére cseréli. 

(Kiemelt képünk: Élelmiszersegély érkezik a helyiekhez. Fotó: Zhang Bowen / Xinhua via AFP)