Csencselt a fákkal a brazil környezetvédelmi miniszter, kénytelen volt lemondani

Környezetvédők szerint ettől még nem fog megváltozni a brazil kormány környezetpusztító politikája.

2021. június 24., 16:55

Szerző:

Bejelentette lemondását Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter, mert vizsgálatot folytatnak ellene illegálisan kitermelt fával való kereskedés gyanúja miatt, írja az MTI. Salles a lemondását helyi idő szerint szerdán bejelentve hangsúlyozta, miniszteri tevékenysége során arra törekedett, hogy megtalálja „az egyensúlyt a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között”. Ricardo Salles 2019. januári hivatalba lépése óta vezette a tárcát.

A szélsőjobboldali brazil elnök köszönetet mondott a távozó miniszternek munkájáért. Jair Bolsonaro nyíltan megkérdőjelezi a globális felmelegedés tényét és az Amazonas-medence amortizációjának a globális klímaválságban játszott szerepét, valamint elnökként számos intézkedésével lazított az Amazónia természeti kincseinek kizsákmányolására vonatkozó szabályozásokon, és az agrárminisztérium alá rendelte a környezetvédelmi ügyek intézését.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint Salles lemondása szükségszerű volt, mindazonáltal nem valószínű, hogy változás áll be a jelenlegi brazil kormány környezetvédelmi stratégiájában. A Greenpeace szerint a kormány és a törvényhozás egyaránt megpróbálja kisebbnek beállítani a környezet és az őslakosok védelmének jelentőségét.

(Kiemelt kép: 2021. április 22-én, Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter egy virtuális földnapi csúcstalálkozó után Brazíliában egy sajtótájékoztatón. Fotó: AFP | Sergio Lima)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.