Cseh kormány – Bizonytalan a bizalmi szavazás időpontja

Több órás éles és indulatos vita után sem volt világos szerdán este, hogy mikor szavaz a cseh képviselőház a Jirí Rusnok vezette szakértői kormányról.

2013. augusztus 7., 20:20

Rusnok délelőtt terjesztette a képviselőház elé kormánya programját és bizalmat kért a testülettől. A miniszterelnök előtt Milos Zeman államfő mondott beszédet, amely megadta a vita alaphangját.

Zeman leszögezte: ha a Rusnok-kormány nem kap bizalmat a cseh képviselőháztól, rövid időn belül nem lesz újabb kormányalakítási kísérlet.

Az államfő álláspontját azzal indokolta, hogy az ügyészség és a rendőrség vizsgálatot folytat néhány politikus és a „maffia” összefonódása ügyében, s ennek eredménye néhány héten belül várható. Szerinte nincs garancia arra, hogy amennyiben a volt jobbközép koalíció visszatérne a hatalomba, akkor valamelyik jövőbeni miniszterének „esetleg ne a cellából kelljen irányítania tárcáját”.

Zeman leszögezte, hogy a Rusnok-kormány intézkedései eddig összességében pozitívak. Kiemelte, hogy a szakértői kormányt a vállalkozók szövetsége és a szakszervezetek is támogatják. Beszéde végén felszólította a képviselőket, hogy az állam érdekeit helyezzék személyes és egyéni érdekeik fölé, és támogassák a Rusnok-kormányt.

A vitában a jobbközép politikusok Zemant támadták, s azt állították, hogy a Rusnok-kormány nem legális. A baloldali politikusok szerint a volt kormánykoalíció a mai válság kirobbantója, a csőd szélére sodorta az országot, ezért nincs joga újra kormányra kerülni.

Meglepetést okozott, hogy kora este a Polgári Demokratikus Párt (ODS) két képviselője – Tomás Úlehla és Jan Florián – bejelentette: nem fog a kormány ellen szavazni, hanem a szavazáskor elhagyja az üléstermet. Ez azt jelenti, hogy a volt kormánykoalíció már nem állíthatja, hogy a 200 tagú képviselőházban 101 honatya támogatását élvezi.

Helyi megfigyelők azonban továbbra is úgy vélik, hogy a Rusnok-kormány nagy valószínűséggel nem szerzi meg a képviselőház bizalmát.

Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke szerint a szakértői kormány az államfő kormánya, s Zeman célja, hogy az elnöki rendszer felé mozdítsa el Csehországot. Marek Benda, az ODS frakcióvezetője azt állította, hogy Zeman nem tartja tiszteletben a parlamenti választás eredményét.

Bohuslav Sobotka, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke felszólította a jobboldalt, hogy úgymond a politikai színjáték helyett támogassa az előre hozott választást. Ehhez a legrövidebb út a Rusnok-kormány elismerésén keresztül vezet.

Miroslav Kalousek, a TOP 09 alelnöke szerint a jelenlegi válság nem a cseh belpolitika, hanem a cseh baloldal válsága. Szerinte Zeman arra törekszik, hogy átvegye a szociáldemokrata párt irányítását. „Az eddigiekből nyilvánvaló, hogy a cseh baloldal vezetője Milos Zeman” – mondta Kalousek.

Vojtech Filip kommunista pártelnök kijelentette, hogy a jelenlegi válságot a jobbközép kormányzat okozta, ezért nincs joga új választások nélkül visszatérni a hatalomba.