Csaknem kilencven éve nem volt ekkora hó Görögországban

Megbénult a tömegközlekedés, sok helyen szünetelnek a közműszolgáltatások, az oltási kampányt is fel kellett függeszteni.

2021. február 16., 14:09

Szerző:

Helyenként 30 centiméteres hótakaró fedte be kedden Athént, a tömegközlekedés megbénult, a felsővezetékekre dőlt fák következtében pedig a görög főváros egyes kerületeiben megszakadt az áramszolgáltatás is. 

Több hírügynökség is megjegyezte, hogy szokatlan látványt nyújtott a hófedte görög parlament és a Szintagma-tér, az Akropolisz, illetve Athén óvárosa.

A havazás miatt felfüggesztették a kompjáratokat a szigetekkel, valamint Athén és a regionális repülőterek közötti légi közlekedést is, Görögország fő autópályáját pedig szakaszosan lezárták a hótömegek miatt.

A tűzoltóság szóvivője szerint több mint 600 segélykérés érkezett be hozzájuk a hárommillió lakosú város térségéből. A legtöbb telefonhívást kidőlt fák, illetve autóikban rekedt, mentést kérő emberektől kapták, de voltak veseelégtelenségben szenvedő páciensek, akik segítséget kértek, hogy eljuthassanak a létfontosságú dialízisre.

Az oltási kampányt felfüggesztették, de a tűzoltóság emberei segítettek az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek, hogy eljuthassanak oda, ahol szükség van rájuk.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a katasztrófavédelem vezetőivel egyeztetett a bajba jutott, illetve a hó miatt külvilágtól elszigetelt települések lakóinak megsegítéséről. Mint mondta, ilyen mértékű hóesést még nem tapasztaltak. Egyes szakemberek feltételezései szerint 1934 óta nem volt ilyen heves havazás Görögország központi részén.

Az ország északi hegyeiben gyakran esik hó, ami viszont ritka látvány a fővárosban, különösen a heves havazás. Meteorológiai előrejelzések szerint mostani fagypont körüli hőmérsékletet csütörtökön hirtelen beálló 14 Celsius-fokos hőmérséklet fogja váltani.

Athénban és az ország más részeiben karantén van hatályban. Az iskolákat és a nem létfontosságú cikkeket árusító üzleteket bezáratták a fertőzöttek számának megugrása miatt. Emellett éjszakai kijárási tilalom van életben.

A csaknem 11 millió lakosú Görögországban eddig 172 824 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 6152 halálesetet regisztráltak.

(Kiemelt kép: EPA | Orestis Panagiotou)