Csak év végére várták, de már most domináns lett

A védőoltások mintegy 85 százalékos védelmet nyújthatnak az omikron okozta súlyos megbetegedésekkel szemben.

2021. december 18., 13:30

Szerző:

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala, az UKHSA szerint a hét elején tesztelt új esetek több mint 54 százalékát már az omikron variáns tette ki. Az ország egyes régióiban eltérő, hogy a fertőzések hány százalékáért felelős az omikron. A legerősebben Londonban van jelen: a fővárosi fertőzöttek 80,8 százalékánál mutatták ki az omikront.

A legalacsonyabb 26,5 százalékkal az északkelet-angliai régió, ám minden más területen már 46 és 62 százalék között mozog a variáns jelenléte – számolt be a Telex.

Pénteken az Egyesült Királyságban már harmadik napja jelentettek rekordszámú új fertőzöttet, több mint 93 000 koronavírusost regisztráltak, de a szakemberek szerint a következő hetekben az omikron variáns terjedésével sorra dőlnek majd az eddigi rekordok.

Az új kutatások szerint a védőoltások mintegy 85 százalékos védelmet nyújthatnak az omikron okozta súlyos megbetegedésekkel szemben. Ez a védelem valamivel kisebb, mint a vírus korábbi változatainál, de a harmadik oltás a legtöbb esetben megóvhat a kórházi kezeléstől – írja a lap.

A legutolsó adatok szerint a világ 35 ezer omikron-fertőzöttjéből 15 ezret az Egyesült Királyságban, 11,5 ezret Dániában, míg 2 ezret Norvégiában regisztráltak. Magyarországon eddig 2 esetet jelentettek.

(Kiemelt kép: Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.