Magyarország korlátozza a Romániából érkező ukrán menekültek beutazását

Magyarország trükközik.

2022. március 3., 06:15

Szerző:

A román határrendészet (IGFP) szerda este közölte, hogy a magyar hatóságok tájékoztatták a nagyváradi és a máramarosszigeti határrendészetet, hogy március 2-án, romániai idő szerint 15.45 órától

a román–magyar határszakaszon át Magyarország területére csak olyan harmadik országbeli állampolgárok (beleértve az ukrán állampolgárokat vagy más, Ukrajnából érkező személyeket) léphetnek be, akik megfelelnek a schengeni térségbe való belépés feltételeinek.

– írja a Maszol.ro.

Az IGPF Agerpreshez eljuttatott sajtóközleménye szerint ezzel

a magyar hatóságok eltörölték az Ukrajnából érkező harmadik országbeli állampolgárok Magyarországra történő beutazásának engedélyezéséről szóló korábbi rendelkezést

, amely az ottani helyzetre való tekintettel bármilyen személyazonosságot igazoló okmányt elfogadott.

„Jelenleg a román–magyar határszakasz átkelőhelyein nagy a várakozási idő, mivel nagyon sok személygépkocsi, teherautó és személy jelentkezik határellenőrzésre. Felhívjuk a figyelmet, hogy a határellenőrzést a magyar hatóságokkal közösen végezzük, így további ellenőrző sávok megnyitása a szomszédos ország hatóságaitól is függ. Ebből a célból felvettük a kapcsolatot a magyar hatóságokkal”

– szögezi le a román határrendészet.

A nagyváradi határrendészet főfelügyelője, Marin Bondar, az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a magyar hatóságok 15 óra körül tájékoztatták őket, hogy a harmadik országbeli állampolgárok vagy biometrikus útlevél, vagy régi típusú útlevél esetében vízum birtokában léphetnek Magyarország területére.

A jogszabályok szerint a háborús övezetből érkezők korlátozás nélkül beléphetnek az első biztonságos országba, így Magyarországra is, ha közvetlenül Ukrajnából érkeznek. De, aki Románián keresztül érkezik, arra már vonatkozik a határátlépési szabály, mert Románia biztonságos országnak számít, innen tehát nem kell menekülniük.

(Kiemelt kép:  Ártánd, 2020. március 17. A személyforgalom elől lezárt Ártánd-Bors határátkelőhely a magyar-román határon 2020. március 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt)