Covid-igazolvány: automatikusan nem fogadják el a keleti vakcinákat

A Fidesz és a Jobbik képviselői is megszavazták az uniós szabályozást az igazolványról.

2021. június 9., 14:51

Szerző:

Mind a Fidesz, mind a Jobbik képviselői megszavazták az uniós Covid-igazolványról szóló jogszabályjavaslatot, pedig mindkét párt részéről tiltakoztak a vakcinák közötti diszkrimináció ellen az Európai Parlament (EP) keddi ülésén – írta a Telex. A szerda reggel közzétett eredmények szerint az EP nagy többséggel, 546 igen, 93 nem és 51 tartózkodás mellett fogadta el a védettségi igazolványt, amivel a tervek szerint július 1-jétől lehet majd szabadon utazni az Európai Unión belül.

Az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament megállapodott egymással az egységes uniós védettségi igazolványról, amelyet nemcsak védőoltással, de negatív PCR-teszttel vagy antigén-gyorstesztttel is ki lehet majd váltani – vagy egy orvosi igazolással, ami kimondja, hogy az adott személy átesett a víruson.

A tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően – így ha valakit az orosz Szputnyik V-vel vagy a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, annak jelen állás szerint egy negatív koronavírustesztre vagy egy orvosi igazolásra is szüksége lesz a beutazáshoz az EU legtöbb részén.

Az Európai Parlament eredeti tervében benne volt az ingyenes tesztek biztosítása is az uniós állampolgárok számára, az Európai Tanáccsal és az Európai Bizottsággal (EB) való tárgyalások során ez kikerült a tervezetből. Az elfogadott szöveg csak arról ír, hogy minden uniós polgárnak hozzáférhető módon kell biztosítani a koronavírusteszteket.

(Kiemelt kép: Egy férfi mobiltelefonjával dokumentumot szkennel a digitális vakcinaigazolványhoz 2021. május 29-én. Fotó: DPA/AFP | Christopher Gateau)