Ciprus bekeményít Oroszországgal szemben

A szankciókkal sújtottak közeli kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyin elnökkel. 

2022. április 20., 16:38

Szerző:

A nicosiai kormány további négy, szankció alá vont orosz személyt foszt meg ciprusi állampolgárságától, s ezzel nyolcra emelkedett azon oroszok száma, akiktől ebben a hónapban visszavonták ciprusi útlevelüket - jelentette be a ciprusi kormányzat szerdán.

 A ciprusi útleveleket az érintettek családtagjaitól is megvonják - erősítette meg Niovi Parisinou, a nicosiai kormány helyettes szóvivője írásos közleményében. Az érintett orosz állampolgárok neveit - a ciprusi kormány korábbi gyakorlatának megfelelően - nem hozták nyilvánosságra.
 

A szigetország kormánya április 17-én döntött úgy, hogy visszavonja négy orosz állampolgártól a ciprusi útlevelet, mert nevük szerepel az Ukrajna elleni orosz támadás miatt büntető-intézkedésekkel sújtott orosz állampolgárok neveit tartalmazó európai uniós (EU) szankciós listán. A szankciókkal sújtottak ugyanis állítólag szoros kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

 Az Európai Unió eddig több, mint ezer orosz állampolgárt sújtott büntető-intézkedésekkel.  A szintén EU-tag Ciprus összesen 2886 orosz személynek, köztük befektetőknek és családtagjaiknak adott ciprusi állampolgárságot 2007 és 2020 között a mára már megszűnt kormányzati aranyútlevél-program keretében.
 

A Földközi-tenger keleti vidékén fekvő szigetország mindösszesen 6779 külföldi személynek adott ciprusi állampolgárságot azzal a feltétellel, hogy az igénylő a dokumentumért cserében legalább 2-2,5 millió eurós befektetést vállal a szigeten. Egy későbbi kormányzati vizsgálat megállapította, hogy a ciprusi aranyútlevél-program több, mint egy évtizedig rendezetlen jogi háttér mellett és megfelelő ellenőrzési mechanizmus nélkül működött, ezért 2020 novemberében végleg megszüntették.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egy lovat etet nyaralása közben a dél-szibériai Kizil városa mellett 2009. augusztus 3-án. Fotó: ALEXEY DRUZSININ / AFP PHOTO / RIA-NOVOSZTYI)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.