Chilében elhalasztják az áprilisra kiírt választásokat

A dél-amerikai országban február óta romlanak a járványügyi mutatók.

2021. március 29., 05:38

Szerző:

Sebastián Pinera chilei elnök vasárnap bejelentette, arra kéri a törvényhozását, hogy a koronavírus-járvány miatt halassza el az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak áprilisra kiírt választását. A dél-amerikai országban február óta romlanak a járványügyi mutatók - írja az MTI.

"A választásokat, melyeket április 10-én, szombaton és április 11-én, vasárnap tartanánk, a május 15-i hétvégén rendezzük meg" - mondta televíziós beszédében az elnök. "Ez nagyon nehéz döntés, de meg kell hozni" - tette hozzá. Az új alkotmány kidolgozásával megbízott testület tagjai mellett aznap fogják megválasztani a polgármestereket és a kormányzókat is. A novemberre kitűzött törvényhozási és elnökválasztás időpontja egyelőre változatlan. Járványügyi szakértők a választási folyamat felfüggesztését javasolták.

Az ország intenzív terápiás férőhelyeinek 95 százaléka foglalt, és az intenzív osztályok ágyainak 70 százalékát koronavírusos betegek foglalják el. Vasárnap 7300 új fertőzöttet jelentettek. Októberben népszavazást tartottak Chilében, melyen a szavazók csaknem 80 százaléka támogatta alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, amely új alkotmányt hivatott alkotni a jelenlegi chilei alaptörvény helyett, amely még a Pinochet-diktatúra idejéből származik. A népszavazás arról is döntött, hogy a jelenlegi törvényhozás tagjai nem indulhatnak az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak választásán.