Buszokon hallgatják ki a menekülteket az oroszok, mielőtt Szibériába szállítják őket

100 ezer ukrán menekült már Szibériába tart, de vannak olyanok, akiket török térségbe szállítanak az oroszok. 

2022. április 12., 17:14

Szerző:

A Kreml dokumentumai szerint ukránok ezreit költöztetik el otthonaiktól Oroszország távoli régióiba – írja az Independent

A menekülteket az állítások szerint Csecsenföldre, Ingusföldre és Dagesztánba és Szahalinra – Oroszország legnagyobb szigetére, amely Japántól északra fekszik a Csendes-óceánban – szállítják, miközben a buszon vallatásnak vannak kitéve az ukránok.

A Kreml a múlt hónapban egy sürgősségi rendeletet hozott, amely több mint 95 ezer embernek az ország távoli régióiba való költöztetéséről szól, mondván, hogy a kormány „jóváhagyja az Orosz Föderáció, Ukrajna, Donyeck és Luganszk állampolgárainak és a hontalan személyeknek az Orosz Föderáció »alkotóelemeibe« való szétosztását”. A rendelet állítólag 11 398 ember Szibériába, 7 218 ember Távol-Keletre és 7 023 ember Észak-Kaukázusba küldését írja elő, és a jelentések szerint a régióknak havonta tájékoztatniuk kell Moszkvát az érkezőkről. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán menekültek a Migration Aid segélyszervezet által nyitott menekültszállón, Budapesten, 2022. március 18-án. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

2022. június 27., 15:48

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.