Rendkívüli - Megbukott a bolgár kormány

Eddig tartott Kiril Petkov koalíciója, az ellenzék kiadta az útját.

2022. június 22., 18:55

Szerző:

Megbukott Kiril Petkov bolgár miniszterelnök kisebbségi kormánya a parlament szerdai szavazásán, amelyet élőben közvetített a bolgár közszolgálati televízió.

Az ellenzék múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványát 123 képviselő támogatta 116 ellenében a 240 fős törvényhozásban.

Petkov négypárti kormánya, amelynek tagjai jelenleg a Folytatjuk a változást (PP), a Bolgár Szocialista Párt (BSP) és a Demokratikus Bulgária (DB), tavaly decemberben lépett hivatalba, miután egy éven belül három parlamenti választást is tartottak. A kormányválságot az idézte elő, hogy június 8-án a koalícióból kilépett a Van Ilyen Nép (ITN) párt a pótköltségvetés, illetve a szomszédos Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdése körül kialakult viták miatt.

(Kiemelt kép: Kiril Petkov, a korrupcióellenes Folytatjuk A Változást párt társvezetője az új bolgár parlament alakuló ülésén Szófiában 2021. december 3-án. A november 14-én tartott bolgár parlamenti választáson a két hónapja alakult Folytatjuk a Változást kapta a legtöbb szavazatot. Ahhoz, hogy többségi koalíciós kormányt tudjon alakítani, szüksége van a Bolgár Szocialista Párt és két kisebb korrupcióellenes ellenzéki frakció támogatására. Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.