Brutális pusztítás: hidat tört ketté az özönvíz Kínában

A Sárga-folyó medréig süllyedt.

2021. július 22., 08:43

Szerző:

Hatalmas pusztítást végzett az In-Fa nevű tájfun Kínában szerdán. A 100 km/h-s széllökések és a kegyetlen esőzés hidat tört ketté, és süllyesztett a Sárga-folyó medrébe. Fotón látható, hogy a szélsőséges időjárás nem kímélte Honan tartományban a vízvezetékeket és a környező fákat, áramvezetékeket sem. Az AFP hírügynökség drámai fotóján látszik, hogy az áradás elmúltával a helyiek alkalmazkodnak a környezethez, és a város kettéhasadt hídján átkelve indulnak tejért és más élelmiszerért.  

Korábban írtunk róla, hogy az ítéletidőt az In-Fa nevű tájfun váltotta ki. Honanban már a múlt hét óta jelentős mennyiségű csapadék esett, a Sárga-folyó és a Haihe-folyó áradása miatt riasztást kellett kiadni. A brutális vihar miatt százak rekedtek a szerelvényekben és az alagutakban a kínai Csengcsouban, mert a heves esőzések miatt víz árasztotta el a város metróhálózatát és utcáit. Az áram- és ivóvízszolgáltatás több helyen összeomlott.

A hivatalos tájékoztatások szerint

ezer éve nem volt ekkora esőzés Kínában.

Nagyjából 100 ezer embert kellett evakuálni a tartomány fővárosából, Csengcsouból, ahol a duzzasztógátak és víztárolók riasztó mértékig teltek meg, a vasúti és közúti közlekedés szinte lehetetlenné vált, házak omlottak össze, miközben több ezer katona érkezett a helyszínre, hogy segítsék a mentést. 

CHINA-WEATHER-FLOOD

A Reutersnek nyilatkozó tudósok szerint az olyan nemrég történt szélsőséges meteorológiai jelenségek, mint az életveszélyes hőhullámok az Egyesült Államokban és Kanadában, az extrém áradások Nyugat-Európában, és az ezer éve nem látott esőzés Kínában, mind a klímaváltozáshoz köthetőek. A légkör működését kutató Hongkongi Egyetem professzora, Johnny Chan szerint ezek az extrém időjárások egyre gyakoribbak lesznek a jövőben.

(Kiemelt kép: A hatalmas esőzés miatt megsérült híd a kínai Henan tartomány Csengcsou városában, 2021. július 21-én. Fotó: STR / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.