Brutális fegyvert tesztel Putyin az ukránokon – VIDEÓ

Korábban egyetlen háborúban sem vetették be azt 40 kilométer hatótávolságú, másfél tonnás siklóbombát, amelynek a nyomaira bukkantak a szakértők. 

2023. március 5., 12:30

Szerző:

Oroszország másfél tonnás precíziós siklóbombát vetett be egy kelet-ukrajnai csapás végrehajtásakor. Az UPAB-1500B-re keresztelt siklóbombát most először használták az Ukrajnában dúló háborúban az oroszok – írja a Blikk a Defense Express nyomán. A szakértők utólag, a robbanóanyag maradványait megvizsgálva tudták azonosítani, hogy a fentebb említett fegyver okozta a robbanást.

„Az UPAB-1500B azért jelent súlyos fenyegetést, mert olyan siklóbombáról van szó, amelyet inerciális és műholdas navigációs rendszerrel is felszereltek, és amelynek 1010 kilogrammnyi súlyú robbanófeje van. Ezzel képes a legerősebb objektumok elleni csapások végrehajtására. A bombát a célponttól 40 kilométeres távolságra lehet ledobni, amihez a hordozógépnek 14 kilométeres magasságba kell emelkednie”

– írta a Defense Express.

Ukrán források a Twitteren újabb felvételeket tettek közzé arról, hogy állításuk szerint az orosz légierő a közelmúltban az UPAB-1500B-t, azaz az 1500 kilogrammos siklóbombát használta:

(Kiemelt képünk: UPAB-1500B siklóbomba. Forrás: Twitter)