Brüsszel felfüggesztheti az olajembargó tervét Orbán vétója miatt

Sajtóinformációk szerint a brüsszeli diplomaták a magyar miniszterelnök ellenállása miatt parkolópályára teszik az orosz olaj betiltásának tervét. 

2022. május 13., 12:03

Szerző:

Uniós diplomaták úgy akarják megkerülni Orbán Viktor olajembargóval szembeni ellenállását, hogy egyelőre felfüggesztik a szankció tervét, írja a politico.hu. Sajtóértesülék szerint a hatodik szankciós csomag tovább elemei ennek ellenére megszavazásra kerülnének.

 Az orosz kőolaj és finomított üzemanyagok behozatalának teljes tilalmát azonban egyelőre félre kell tenniük a döntéshozóknak, mert még mindig egy olyan kompromisszumos megoldás kidolgozásán dolgoznak, amelyet Magyarország is el tud fogadni. Az olajembargó elhalasztása komoly visszalépést jelentene az EU szankciós politikáját illetően,  és az Európai Bizottság vezetőjének Ursula von der Leyennek is presztízsveszteséget jelente. Von der Leyen  még május 4-én javasolta, hogy az orosz olajra is terjedjen ki az unió hatodik szankciós csomagja. Brüsszel az olajembargó tervéről semmiképp nem akar lemondani, mert ezzel akarják megakadályozni Putyin elnököt az orosz-ukrán háború további finanszírozásában. 

Magyarország és Szlovákia számára az orosz olajembargó kifejezetten fájdalmas lenne, mert  a gazdaság nagymértékben támaszkodik az orosz olajvezetékek-ellátására. Az EB mindeközben mindenképp kompromisszumot akar kötni a magyar miniszterelnökkel, ezt az is mutatta, hogy Von der Leyen személyesen utazott Budapestre Orbánnal tárgyalni. 

 

"Valóban az az ötlet, hogy a csomag egy részét elhalasztjuk, mivel a 90 százalékban már megegyeztünk, tehát mindennel haladhatnánk tovább, kivéve az olajembargót"

–-közölte egy uniós diplomata. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. Fotó: JOHN THYS / AFP)