06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Brüsszel és Washington nemet mond a balkáni határok újrajazolására

Az indoklás szerint instabillá teheti a régiót, ha felosztják Bosznia-Hercegovinát, és Albániához csatolják Koszovót.

2021. április 27., 15:12

Szerző:

Az Európai Unió és az Egyesült Államok elutasította a határok újrarajzolásának ötletét a Balkán nyugati részén – írja a Reuters tudósítása nyomán a Szabad Európa. Egy nem hivatalos felvetés a minap azt javasolta, hogy darabolják fel Bosznia-Hercegovinát, és olvasszák bele Koszovót Albániába.

Az EU tisztségviselői között körbejáró dokumentum Bosznia felosztását javasolja Szerbia és Horvátország között a régió uniós integrációjának elősegítésére – állítja a Reuters. A hírügynökség munkatársa látta a dokumentumot, de nem tudta ellenőrizni a hitelességét.

„Egyáltalán nem támogatunk semmilyen változtatást a határokon” – közölte sajtókonferencián az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer.

Az Egyesült Államok is elutasította a javaslatot. Arra figyelmeztetett, hogy a határok megváltoztatásával a feszültségek elmélyítését kockáztatnák a térségben.

„A legújabb illetéktelen spekulációk a balkáni határok etnikai elvű megváltoztatásáról azzal a kockázattal járnak, hogy elősegítik az instabilitást a térségben, és életre keltik a múlt árnyait”– idézte Ned Price amerikai külügyi szóvivőt a Reuters.

Az Atlanti Tanácsnak adott múlt heti interjújában Aleksandar Vučić szerb elnök utalt egy dokumentumra, amely „Koszovó és Albánia egyesítését” javasolja, valamint „​a (bosnyák) Republika Srpska nagyobb területének Szerbiához csatolását”.

Vučić elvetette az ötletet: azt mondta, a kormánya „​nem érdekelt semmilyen Nagy-Szerbia létrehozásában”.

(Kiemelt kép: Anadolu/AFP | Dursun Aydemir)