Brit kémek: az oroszok már nem vetik be egyik fontos egységüket

Közzétette szokásos napi jelentését az orosz-ukrán háborúról a Brit Védelmi Minisztérium.

2022. november 29., 12:27

Szerző:

Az elmúlt három hónapban az ukrajnai orosz erők valószínűleg leállították a taktikai zászlóalj-csoportjaik (Battalion Tactical Groups/BTG) nagy részének bevetését – közölte a Brit Védelmi Minisztérium.

A BTG-k koncepciója az elmúlt tíz évben fontos szerepet játszottak az orosz katonai doktrínában, és a zászlóaljakat a támogató alegységek teljes skálájával integrálták, beleértve a páncélosokat, a felderítőket és a tüzérséget is.

A BTG koncepció számos belső gyengeségére derült fény az ukrajnai háború nagy intenzitású, nagyszabású harcai során. Ezen csoportok viszonylag kis létszámú harci gyalogsága gyakran elégtelennek bizonyult. A tüzérség decentralizált elosztása pedig nem tette lehetővé Oroszország számára, hogy teljes mértékben kihasználja a fegyverek számában rejlő előnyét. Továbbá kevés parancsnokot használtak fel arra, hogy rugalmasan kihasználják a BTG-k lehetőségeit úgy, ahogyan azt a BTG-modell hivatott elősegíteni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakétávető mellett a kelet-ukrajnai Bakhmut közelében, 2022. november 27-én. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)

 

 

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

12:06

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.