Kudarcos az orosz légierő a brit kémek szerint

Közzétette a brit hírszerzés szokásos napi jelentését az orosz-ukrán háborúról.

2022. június 20., 09:53

Szerző:

A brit hírszerzés jelentése szerint az orosz szárazföldi és taktikai légi hadműveletek a hétvégén továbbra is a Donbasz középső részére összpontosítottak.

Információjukból azt következtetést vonták le, hogy a konfliktusban az orosz légierő eddig alulteljesített. A légierő következetes bevetésének kudarca valószínűleg az egyik legfontosabb tényező Oroszország nagyon korlátozott kampánysikere mögött. Nem tudnak teljes légi fölényt szerezni, ami miatt kockázatkerülő stílusra váltottak át, ezért ritkán hatoltak mélyen az ukrán vonalak mögé. Nehézségeinek néhány alapvető oka megegyezik az orosz szárazföldi erőkével. Oroszország légi harci kiképzésének nagy része évek óta nagy valószínűséggel erősen forgatókönyvszerű, és inkább a magas rangú tisztviselők lenyűgözésére, mintsem a légi személyzet dinamikus kezdeményezőkészségének fejlesztésére irányul.

Miközben Oroszország viszonylag modern és alkalmas harci repülőgépek lenyűgöző sorával rendelkezik, a légierőnek szinte biztosan nem sikerült kialakítania a személyzet számára szükséges intézményi kultúrát és készségeket ahhoz, hogy megfeleljen Oroszország azon törekvésének, hogy nyugati típusú harci repülőgépeket szállítson. Ez pedig azt eredményezte, hogy a tervezettnél nagyobb súlyt kaptak a szárazföldi csapatok, amelyek egyre kimerülnek, valamint a fejlett cirkálórakéták is kifogyóban vannak.

(Kiemelt kép: egy orosz Szuhoj Szu-25-ös vadászrepülőgép felszáll egy repülőtérről. Fotó: Orosz védelmi minisztérium / Sputnik via AFP)