Brexit vámvita: Londonnak garanciákat kell adnia

Az EU a vámellenőrzések könnyítését javasolja az észak-írországi protokoll okozta feszültségek feloldására

2021. október 13., 21:33

Szerző:

Az Európai Unió a vámellenőrzések könnyítését javasolja a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll végrehajtását érintő nehézségek okozta fezsültségek feloldására – közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja szerdán. Elmondta, az intézkedés a Nagy-Britanniából származó Észak-Írországban fogyasztott áruk széles körét érintené, hatására mintegy 80 százalékkal csökkennének a vámellenőrzések és 50 százalékkal a vonatkozó vámeljárások. Hangsúlyozta ugyanakkor: az európai belső piac integritásának védelme érdekében Londonnak garanciákat kell adnia arra, például árucímkék elhelyezésével jelzi, hogy egy adott árut csak az Egyesült Királyságban szánják értékesítésre. 

Közölte: az Európai Bizottság készen áll arra, hogy intenzív megbeszéléseket folytasson az Egyesült Királyság kormányával annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb közösen elfogadott, fenntartható megoldást találjanak a protokoll végrehajtására. Nagy-Britannia kedden terjesztett javaslatot az Európai Unió elé az észak-írországi protokoll módosítására. David Frost brit Brexit-ügyi államtitkár utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén a brit kormány akár egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását. London és az EU egyre élesebb vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas észak-írországi protokoll alapján Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az uniós egységes piacra - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. 

 

(Kiemelt kép: A Shell petrol station with pumps showing no fuel is pictured in London, Britain. The UK Petroleum Industry Association (UKPIA) assured on September 27, 2021 that fuel supplies continue and stocks are being replenished despite shortages at gas stations after the panic buying, which started after several national energy companies announced they were experiencing problems due to a post-Brexit shortage of tanker drivers. Zhanna Manukyan / Sputnik (Photo by Zhanna Manukyan / Sputnik / Sputnik via AFP))