Rendkívüli: Változnak a beutazási feltételek az EU-n belül

Örülhetnek, akik keleti vakcinával oltakoztak. 

2022. február 2., 10:37

Szerző:

Február elsejétől változott az Európai Uniós koronavírus-oltási igazolványok elfogadási rendje:

a tagállamok beutazáshoz kötelesek elfogadni a keleti vakcinát is, ha a második, vagy harmadik oltást nyugati, vagyis az Európai Gyógyszerügynökség által is elfogadott oltóanyagból vette fel az utazó

– írja a hvg.hu Ujhelyi István szocialista Európai Parlamenti képviselő bejelentése nyomán.

Az új szabály csak a beutazásra vonatkozik, arról továbbra is a tagállamok fognak dönteni, hogy a különböző szolgáltatások igénybevételéhez milyen oltásokat tartanak megfelelőnek, illetve hogy az oltási igazolványok tekintetében elismerik-e a keleti vakcinákat. Ujhelyi szerint ennek ellenére az EU-s országok nagy részében az uniós védettségi igazolvány elegendő a szolgáltatások használatához. 

Az egységes covid-igazolvány rendszerének felülvizsgálata hamarosan az Európai Parlament elé kerül, amelynek során EP-képviselőként további garanciákat fog kérni arra, hogy a kedvező változtatások érvényben is maradjanak

– jelentette ki Ujhelyi. 

(Kiemelt kép: Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthető. Fotó: Róka László/MTVA/Bizományosi)

 

16:27

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.