Botrányos részletek Donald Trump első évéről

2018. január 4., 16:49

Szerző:

Ma is Donald Trumppal van tele a világsajtó. Ezúttal nem Kim Dzsongunénál nagyobb gombjáról, hanem az első, Fehér Házban töltött, botrányos évének leleplező könyvéről van szó, melynek egyik főszereplője az elnök egykori stratégiai főtanácsadója, Steve Bannon.

Bár Donald Trump vehemensen tagadja, hogy közeli munkakapcsolatban állt volna Bannonnal, a könyv szerint az volt a furcsa, ha a két férfi nem vacsorázott együtt.

Michael Wolff, a USA Today, a Hollywood Reporter és a GQ újságírója ezúttal Fire and Fury: Inside the Trump White House (Tűz és harag: Trump Fehér Háza belülről) címmel írt leleplezőnek szánt, de helyenként erősen megkérdőjelezhető hitelességű könyvet az amerikai elnök első évéről. Információi forrását az esetek többségében nem említi, kivéve Bannont, aki valószínűleg a könyvbeli idézet miatt veszítette el tavaly augusztusban fehér házbeli munkáját.

Donald Trump mindig szeretett nagyot mondani.
Fotó: MTI/EPA/ISP pool/Olivier Douliery

Bannon a könyvben beszámol egy 2016-os találkozóról, amelyen Trump elnökválasztási kampányának vezetői (köztük fia, Donald Trump Jr., valamint a veje, Jared Kushner) és egy orosz ügyvéd vett részt. A Trump Towerben tartott beszélgetés célja állítólag az volt, hogy az orosz ügyvéd kompromittáló információkkal szolgáljon a republikánus elnökjelölt demokrata ellenfeléről, Hillary Clintonról. Hogy ez megtörtént-e, az nem világos, Bannon mindenesetre a „hazafiatlan” és az „áruló” jelzővel aposztrofálta, hogy mit gondol a találkozóról.

A könyv szerint – melynek részleteit számos amerikai lap megkapta – Trump és Bannon egy jó ideig minden este 18:30-kor együtt vacsorázott. Ha nem így volt, az elnök sajtburgereket evett az ágyában és három képernyőn nézett három különböző csatornát. Evés és tévézés közben pedig ismerőseit, barátait hívogatta és nekik szidta a sajtót.

Wolff arról is ír, hogy Trump plusz zárat szereltetett hálószobájának ajtajára és üvöltött a személyzettel, ha bevetették az ágyát. – Ha az ingem a földön van, az azért van, mert azt akarom, hogy ott legyen – ripakodott állítólag a takarítókra az elnök. Trump mániája állítólag abból fakad, hogy betegesen retteg attól, hogy megmérgezik. Fogkeféjéhez például tilos bárkinek hozzányúlni. Ágyneműjét is maga húzza le és szól a személyzetnek, ha azt akarja, cseréljék.

Wolff könyve szerint az elnökről szóló legkínosabb információk szivárogtatója maga Trump volt, aki képtelen csendben maradni és a legrosszabb embereknek mondja a legrosszabb dolgokat. Aztán csodálkozik.

A legmeglepőbb állítás mégis az, amely szerint Trump és csapata

valójában megijedtek amikor rájöttek, hogy nyertek.

A könyv szerint Melania Trump sírva fakadt, Trump pedig teljesen kikészült, amikor az előzetes eredményekből kirajzolódott, hogy nyerésre áll. Pillanatok alatt váltott sokkból teljes önimádatba és abba a tudatba, hogy ő érdemli meg a legjobban, hogy Amerika elnöke legyen.

Ami az elnök nőügyeit illeti, Wolff ez ügyben sem fogta vissza magát egyenesen azt állítva több „barátra" hivatkozva, hogy Trump szerint az élet egyik értelme, ha lefekhet a barátai feleségével. 

Érdekes részlet derül ki Trump egyik jobbkezéről, Kellyanne Conwayről is, aki állítólag a választások estéjén már készítette elő a vereséget megmagyarázó szövegét és egy hírcsatornánál kilincselt bemondói pozícióért.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.