Botrány a parlamentben – Felcsaptak a lángok az ellenzéki tiltakozástól

Füstgyertyákkal zavarták meg az albán parlament ülését az ellenzéki képviselők, tiltakozásul a szerintük egyre tekintélyelvűbb kormányzás ellen.

2023. november 21., 17:34

Szerző:

A demokrata párti törvényhozók székeket is felhalmoztak a terem közepén – írja az Euronews.

Az egyik padnál kisebb tűz is keletkezett, amelyet sikerült gyorsan eloltani.

„Az ellenzéki képviselők ma újabb győzelmet arattak és igazságot szolgáltattak” – mondta az ellenzékiek vezetője, Sali Berihsa korábbi albán állam- és kormányfő. Ehhez képest a többségben lévő kormányzó szocialisták gyors elvi szavazást tartottak a költségvetésről és 5 perc alatt lezárták a vitát.

„Biztos vagyok benne, hogy az albánokra nem hatnak az ilyen botrányos jelenetek, miközben most elvi szinten jóváhagytuk az eddigi legnagyobb albániai béremelést az ápolók, a tanárok, a túzoltók és a rendőrök részére” – jelentette ki a szocialista frakció vezetője, Bledi Çuçi.

Az egyik ellenzéki törvényhozó közölte, nem fogják hagyni, hogy a tiranai parlament folytassa a normális munkát. Az albán demokraták parlamenti vizsgálóbizottságot akarnak létrehozni Edi Rama miniszterelnök és más vezető kormánytisztviselők állítólagos korrupciós ügyeinek kivizsgálására.

(Kiemelt képünk: Lángok csapnak fel az albán parlament ülésén 2023. november 21-én, miután az ellenzéki képviselők füstgyertyákkal tiltakoztak a szerintük egyre tekintélyelvűbb kormányzás ellen. Fotó: HumanDilemma X)