Börtönlázadás tört ki, miután bevitték a Békát – hét halott

Legalább hét rab meghalt, és három súlyosan megsebesült a mexikói Monterrey közelében, a Cadereyta fegyintézetben csütörtökön kitört börtönlázadásban.

2011. október 14., 20:41

A Noevo León államban, Mexikó északi részén lévő börtönben a körzet ellenőrzéséért harcoló két drogkartell, a Los Zetas és a Golfo elítéltjei között tört ki véres verekedés helyi idő szerint csütörtök reggel: csaknem hatvan rab rontott egymásnak különböző élesre fent eszközökkel és botokkal.

A Monterreytől csaknem 40 kilométerre keletre fekvő börtön két szárnyára terjedtek ki a villongások, a fegyencek itt matracokat is felgyújtottak: négyen halálra égtek a tűzben.

A hatóságok szerint a rabok azt követően verekedtek össze, hogy szerdán Saltillo városában rendőrkézre került Carlos Oliva Castillo (ragadványnevén a Béka), a Los Zetas harmadik számú vezetője, a klán Nuevo León, Coahuila és Tamaulipas államokbeli osztagainak vezére. Egyes emberi jogi szervezetek szerint a Los Zetas a börtönőrökkel szövetségben Nuevo León állam börtöneinek többségét ellenőrzi.