Az EU odasózott Kínának a tárgyalások során

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön arra kérte Pekinget, hogy játsszon konstruktívabb szerepet az ukrajnai konfliktusban, és fejezze be a félretájékoztatást a háború okaival és katasztrofális gazdasági következményeivel kapcsolatban.

2022. július 7., 13:11

Szerző:

Borrell az indonéziai Nusa Duában tárgyalt Vang Jivel, a kínai diplomácia vezetőjével, a G20-csoport külügyminisztereinek találkozóján. Megbeszélésükön az Európai Unió és Kína kapcsolatairól is szó esett. A főképviselő több kétoldalú egyeztetésen vesz részt a találkozó során.

Európa támogatja a G20 elnökségét, hogy multilaterális megoldásokat találjon a globális problémákra - írta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren, miután tárgyalt Ibu Retno indonéziai külügyminiszterrel.Hozzátette: a jelenlegi helyzetben égető szükség van erre, hiszen Oroszország ukrajnai háborúja alapjaiban megrendítette a szabályokon alapuló nemzetközi rendszert. A G20 elnökségét jelenleg Indonézia látja el.

A csoport külügyminisztereinek találkozóját július 7-8-án rendezik meg. Az esemény középpontjában a multilateralizmus újjáélesztése, illetve az energia- és élelmiszerbiztonság áll.

Az Európai Bizottság közleményében hangsúlyozta: az Európai Unió partnereivel együtt a közös megoldásokon, illetve a kihívások együttes kezelésén dolgozik.

(Fotó: Kenzo Tribouillard / POOL / AFP)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.