Bolsonaro az útlezárások feloldására szólította fel a tiltakozókat

Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök felszólította támogatóit, hogy oldják fel a brazil utak lezárását, a „törvényes tiltakozásokat” azonban támogatta.

2022. november 3., 09:39

Szerző:

A politikus, aki a vasárnapi elnökválasztáson vereséget szenvedett a baloldali Luiz Inácio Lula da Silvától, egy közösségi oldalakon közzétett videóban – utalva a brazíliai államok több mint felében emelt blokádokra – helyi idő szerint szerdán arra szólította a tiltakozókat, hogy oldják fel az utak lezárását, mert számára ez nem tűnik a legitim tüntetések részének. Hozzátette azonban: „más tüntetések, amelyeket országszerte más helyeken tartanak a demokratikus játék részei, szívesen látjuk őket”.

A blokádok áru- és üzemanyaghiányhoz vezetnek


A tüntetésektől zajos napot egy erőszakos epizód is beárnyékolta: a délkeleti Sao Paulo államban található Mirassol közelében egy útzárnál egy autós belerohant a tüntetőkbe, legalább hét embert megsebesítve – számolt be a CNN amerikai hírtelevízió. A megmozdulások egy nappal azután kezdődtek, hogy Jair Bolsonaro kedden megtörte kétnapos hallgatását, és kijelentette, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt. Azt is mondta ugyanakkor, hogy a tiltakozások „a felháborodás és a választási folyamat lebonyolításával kapcsolatos igazságtalanság érzésének gyümölcsei”. Kijelentését szerdán fia, Eduardo Bolsonaro is megismételte egy Instagram-bejegyzésben, amely a Rio de Janeiró-i tüntetés légi felvételét mutatta.
Sao Paulóban több ezer Bolsonaro-támogató tüntető tiltakozott a délkeleti katonai parancsnokság előtt a hadsereg beavatkozását követelve „szövetségi beavatkozás most azonnal” kiáltásokkal. Rio de Janeiróban több ezer tüntető skandálta a helyi katonai parancsnokság előtt: „Lula, tolvaj, a börtönben a helyed”.


Az UOL helyi hírportál szerint szerdán az ország 27 államából 11-ben katonai épületek előtt zajlottak a katonai beavatkozást támogató tüntetések.
Szerdán csaknem felére csökkent az útlezárások száma: a szövetségi autópálya-rendőrség (PRF) bejelentette, hogy 16 brazil államban mintegy 146 útlezárást regisztrált az előző napi 271-gyel szemben – derül ki a szerda délután közzétett jelentésből. Mintegy 688 ilyen tüntetést oszlattak fel – közölték a hatóságok.

Számuk drasztikusan csökkent attól a pillanattól kezdve, hogy a rendőrség a legfelsőbb bíróság jóváhagyásával kezdett erőszakot alkalmazni, amely felszólította őket, hogy „minden szükséges eszközt” vessenek be az utak felszabadítására. Sao Paulóban a rendőrségnek könnygázt és vízágyúkat kellett bevetnie, hogy helyreállítsa a forgalmat a Castello Branco úton, a Brazília gazdasági központját az ország közép-nyugati területével összekötő főúton.


A blokádok ellátási nehézségekhez vezettek Brazíliában, amely szinte kizárólag a közutakra támaszkodik az áruk és élelmiszerek szállításában. Az Országos Iparszövetség kedden figyelmeztetett a „áru- és az üzemanyaghiány veszélyére”, ha az útlezárásokat nem oldják fel gyorsan.

(Kiemelt képünk: Teherautó blokád via Twitter)