Bocsánatot kért a dalai láma, miután azt kérte egy kisfiútól, hogy „szopogassa a nyelvét”

A Dalai Láma bocsánatot kért, miután felbukkant egy videó, amelyen a spirituális vezető egy észak-indiai rendezvényen szájon csókol egy gyermeket, majd arra kéri, hogy „szopogassa a nyelvét”.

2023. április 10., 12:02

Szerző:

A Dalai Láma hivatala hétfői közleményében azt írta, hogy „bocsánatot kíván kérni a kisfiútól és családjától, valamint számos barátjától szerte a világon a szavai által esetlegesen okozott sérelemért”, hozzátéve, hogy „sajnálja” az incidenst, írja a CNN.

„Őszentsége gyakran ugratja az embereket, akikkel ártatlanul és játékosan találkozik, még nyilvánosan és kamerák előtt is” – áll a közleményben.

A bocsánatkérésre azután került sor, hogy a Dharamszala hegyvidéki városban februárban tartott rendezvényen történt szóváltásról készült videó felkerült a közösségi médiára, és sok felhasználó bírálta a Dalai Láma tetteit. A videón látható, ahogy a kisfiú a Nobel-békedíjashoz közeledik, majd megkérdezi: „Megölelhetlek?".

A 87 éves spirituális vezető ezután a színpadra invitálja a fiút, majd az arcára mutat, és azt mondja: „Először itt”, mire a fiú megöleli és megcsókolja.
A Dalai Láma ezután az ajkaira mutat, és azt mondja: „akkor azt hiszem, végre itt is”. Ezután meghúzza a fiú állát, és szájon csókolja.

„És szopogasd a nyelvemet” – mondja néhány másodperc múlva, és kidugja a nyelvét.

A fiú személyazonossága nem ismert. A fiú az M3M Alapítvány rendezvényén vett részt, Dharamszalában, ahol a Dalai Láma állandó száműzetésben él. 

Az incidensre reagálva a Delhiben működő befolyásos gyermekjogi csoport, a Haq: Központ a gyermekjogokért a CNN-nek adott nyilatkozatában közölte, hogy elítéli „a gyermekbántalmazás minden formáját”, hozzátéve, hogy: „Egyes hírek hivatkoznak a nyelv megmutatásának a tibeti kultúrájára, de ez a videó biztosan nem kulturális kifejezésről szól, és még ha az is, az ilyen kulturális kifejezések nem elfogadhatóak”.

A jelenlegi dalai láma, Tenzin Gyatso a világ legismertebb élő buddhista személyisége. A tibeti buddhizmus „sárga kalapos" iskolájának legfőbb spirituális vezetője, a dalai lámát milliók tisztelik 13 elődjének reinkarnációjaként.

A spirituális vezető 1959 óta Indiában él, miután a kínai megszálló erők elleni sikertelen tibeti felkelést követően Indiába helyezte át székhelyét. Később száműzetésben lévő kormányt hozott létre az észak-indiai Dharamszala városában, és több ezer tibetit vezetett, akik követték őt oda.

(Kiemelt képünk illusztráció: A 14. dalai láma (Tendzin Gyaco), a tibeti buddhisták indiai emigrációban élő vallási vezetője kisgyermeket üdvözöl a négynapos hollandiai tartózkodása során Rotterdamban 2018. szeptember 14-én.  fotó: MTI/EPA/Robin Utrecht)