Bocsánatot kért a brit kormányfő

Következményeket is ígért.

2021. december 8., 16:48

Szerző:

Bocsánatot kért szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök egy kiszivárgott videófelvételért, amelyen a londoni kormányfői hivatal munkatársai a koronavírus-járvány megfékezésére tavaly karácsony előtt elrendelt korlátozásokon nevetgélnek, írja az MTI.

Johnson vizsgálatot is bejelentett az ügyben, cáfolta azonban azokat a sajtóbeszámolókat, amelyek szerint a Downing Streeten a kormány által meghozott korlátozó intézkedések megsértésével tavaly decemberben karácsonyi partit tartottak volna.

A videón, amelyet először az ITV brit kereskedelmi televízió szerzett meg, majd szerdán a BBC közszolgálati médiatársaság is bemutatott, Allegra Stratton, Johnson akkori szóvivője és a kormányfő stábjának több más tagja látszik a sajtótájékoztatókra használt Downing Street-i helyiségben, amint egy – Stratton szóhasználatával „képzeletbeli” – karácsonyi buliról tréfálkoznak.

Néhány óra alatt hatalmas vita bontakozott ki arról, hogy valóban volt-e ilyen karácsonyi parti a brit miniszterelnöki hivatalban, annál is inkább, mivel több brit lap kormányzati forrásokat idézve tényként írta, hogy tartottak ilyen összejövetelt a Downing Streeten a hasonló rendezvényeket kifejezetten tiltó, akkori korlátozások ellenére.

Boris Johnson a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félórájának kezdetén, még a kérdések elhangzása előtt, nyilatkozatban közölte: a kiszivárgott videófelvételen látottak őt is mélységesen felháborították, és fenntartások nélkül elnézést kér „azért a benyomásért”, amelyet a felvétel tesz.

A kormányfő hozzátette ugyanakkor:

munkatársai biztosították őt arról, hogy nem volt tavaly karácsonyi parti a Downing Streeten, és a miniszterelnöki hivatal stábja nem sértette meg a koronavírus-járvány megfékezésére akkor érvényben volt előírásokat.

Johnson mindazonáltal elmondta azt is, hogy megkérte a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetőjét „a tények maradéktalan és mielőbbi feltárására”.

„Mondani sem kell, hogy ha szabálysértés történt, annak fegyelmi következményei lesznek”

– mondta a brit miniszterelnök.

Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a szerdai alsóházi vitanapon kijelentette, hogy a kormányfő „a bolondját járatja” a lakossággal, és a kormányzó Konzervatív Párt több képviselője is úgy nyilatkozott, hogy a történtek után a kormány nagyon nehezen tudna érvényesíteni bármilyen esetleges újabb korlátozást.

Tavaly karácsony előtt a brit kormány több angliai országrészben, köztük Londonban és tágabb környékén, a legmagasabb szintű járványkészültséget léptette érvénybe.

Az intézkedés alapján az érintett térségekben be kellett zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek, a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthattak összejöveteleket, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhatott egymás társaságában.

Ezeket a korlátozásokat az idén nyáron szinte teljesen feloldották. Szerdai brit sajtóértesülések szerint azonban a koronavírus nemrég azonosított omikron változatának terjedése miatt ismét szóba került bizonyos óvintézkedések elrendelése, jóllehet ezek szigora meg sem közelítené a tavaly karácsonyi korlátozásokét, mivel azóta a brit lakosság több mint 80 százalékát teljes körűen beoltották a koronavírus elleni vakcinákkal.

(Kiemelt kép: Boris Johnson. Fotó: MTI / EPA)

Tegnap 20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.