Blinken nem vár áttörést a jövő heti amerikai-orosz biztonsági tárgyalásoktól

A miniszter szerint nem szabad belesétálni Oroszország csapdájába.

2022. január 9., 19:06

Szerző:

Nem vár áttörést az amerikai külügyminiszter a héten esedékes amerikai-orosz biztonsági tárgyalásoktól, de reméli, hogy sikerül valamilyen közös alapra jutni az ukrajnai válság kapcsán. Ezt maga Antony Blinken közölte vasárnap a CNN amerikai hírtelevízió Az unió állapota című műsorában.

"Nem hiszem, hogy bármilyen áttörés lesz a jövő héten. Felkínáljuk tárgyalásra a kérdéseket. Az oroszok is ezt teszik . ,és meglátjuk, hogy lesz-e alap az előrejutáshoz" 

– mondta az amerikai diplomácia vezetője.

Blinken szerint minden előrehaladás a két félnek a tárgyaláson tett lépéseitől függ majd, amelytől Washington azt reméli, hogy megelőzhet egy újabb Ukrajna elleni orosz inváziót. Minden, a kérdések megoldásához az Egyesült Államok, a NATO és Európa által meghozandó szükséges lépésnek kölcsönösnek kell lennie, és a Nyugat nem fog beleegyezni egyoldalú engedményekbe.

Blinken egyben konfrontáció veszélyére figyelmeztette Moszkvát.

"Megvan a párbeszéd és a diplomácia útja, hogy megoldjunk bizonyos nézeteltéréséket és elkerüljük a konfrontációt" 

– szögezte le. "A másik út a konfrontációé és az Oroszország számára kiterjedt következményeké, ha ismét megtámadja Ukrajnát. Látni fogjuk, Putyin elnök melyik utat választja" - mondta Blinken.

Oroszország vasárnap közölte, hogy az ukrán válságról tartandó jövő heti tárgyalásokon amerikai nyomásra nem tesz egyetlen engedményt sem. Blinken hangsúlyozta, hogy nehéz, ha nem lehetetlen lesz az előrehaladás a moszkvai fegyveres erők nagyszabású felvonultatása közepette az ukrajnai határ mentén.

"Nagyon nehéz most eredményre számítani a jelenlegi eszkaláció közepette, amikor Oroszország a határán csoportosított százezer katonával fegyvert szegez Ukrajna halántékának" 

– mondta az amerikai külügyminiszter az ABC televízió Ez a hét című műsorában.

Az Egyesült Államok és Oroszország képviselői vasárnap este ülnek tárgyalóasztalhoz Genfben, hogy megvitassák az ukrajnai válságot. Oroszország egyebek mellett azt követeli, hogy a NATO ne vegye fel tagjai közé Ukrajnát, és vonja ki az amerikai katonákat az észak-atlanti szövetség keleti határán fekvő országokból. A két követelés egyike sem szerepel a tárgyalások napirendjén - jelentette ki vasárnap Blinken.

Blinken az ABC-nek nyilatkozva a kazahsztáni tüntetések kapcsán leszögezte: Washington magyarázatot vár a kazah vezetőktől azzal kapcsolatban, miért volt szükségük az Oroszország vezette biztonsági erők behívására a hazai zavargások beszüntetésére, és bírálta a kormány által kiadott tűzparancsot.

Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter vasárnap a CNEWS hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az Európai Uniót nem szabad kizárni az Ukrajnáról szóló tárgyalásokról. A miniszter szerint nem szabad belesétálni Oroszország csapdájába.

A francia külügyminiszter pénteken arra az álláspontra helyezkedett, hogy Moszkva megpróbálja megkerülni az Európai Uniót, s ezért tart közvetlen tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.

(Kiemelt kép: Szocsi, 2021. december 7. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében megbeszélést folytat Joe Biden amerikai elnökkel (a képernyőn) a szocsi Bocsarov Rucsejben 2021. december 7-én. MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Mihail Metzel)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.