Bíróság előtt Alfons Mensdorff-Pouilly gróf

Médiaérdeklődésből nem lesz hiány: megkezdődött az éveken át szolid visszavonultságban élő burgenlandi arisztokratából lett lobbista pere. Alfons Mensdorff-Pouilly közvetítői szerepvállalása, feltételezhetően törvénytelenül szerzett tekintélyes jövedelme, eddig is helyet biztosított számára a címlapokon. Sok a rejtély, és nem biztos, hogy a december 12-én kezdődött per túl sok részletet tisztáz.

2012. december 12., 09:41

A Profil című hetilap legutóbb nagyobb teret szentelt a magyar származású gróf határon túli mesterkedéseinek is. Mensdorff ugyanis a magyarországi és a csehországi Gripen vadászgép beszerzések elősegítése, az általa képviselt ajánlat kedvező elbírálása érdekében is aktívan lobbizott – nálunk 180 millió schillinget (ma 13 millió eurót) „osztott ki” a brit BAE konszern megbízásából egyelőre meg nem nevezett segítőinek. Igaz, ez az összeg eltörpül az ausztriai 250 millió, no és a cseh illetékesek megkenésére fordított több mint egymilliárd schilling mellett.

Részben sikeres volt: a magyarok és a csehek a britek svéd gyártmányú harci gépei mellett döntöttek, így „érthető”, hogy maga is szép summát, sokmillió schillinget utalt offshore cégei számlájára. A 2001-es történet után más, hasonló szolgáltatásra igényt tartó nagy cégek is jelentkeztek nála: Mensdorff elvállalta a Telekom, az Alcatel és a Motorola konzorciumának ügyét, a harcot a kékfényes kocsik cb rádiós rendszerének ausztriai kiépítésének feladatáért. Itt is több százezer euró kiosztásának gyanúja merült fel. Itt is sikerrel járt: megbízói az utolsó pillanatban legyőzték az addig befutónak számító pályázót.

Terhelő vallomás már a per megkezdése előtt akadt. A legnagyobb szenzációt Mensdorff azóta elhunyt brit üzleti partnerének egykori pénzügyi tanácsadója keltette. Ő egy, 2001-ben a Farnboroughban, a BAE brit cég központjában rendezett tanácskozás résztvevőjeként tanúja volt a megvesztegetésekről nyélbe ütött megállapodásoknak. Ha a gyanú egyelőre csak gyanú és feltételezés is, figyelemreméltó, hogy a tekintélyes brit cég (83 ezer alkalmazott a világban, 1,5 milliárd euró nyereség 2011-ben) a vádak lezárásának reményében két éve kifizetette a 326 millió euró büntetéspénzt, miután az osztrák grófot Londonban faggatták, sőt, előzetes letartóztatásba helyezték.

Két bécsi hetilap, a News és a Format korábban más terhelő dokumentumokból is idézett részletet. Az osztrák parlament egyik jegyzőkönyvéből például azt a részt, amely szerint a közvetítő a Gripenek vételárából bizonyos százalékot a két nagypárt kasszájába szánt. A Profil legutóbbi kiszivárogtatásának magyar vonatkozásai között a szocialisták is szerepelnek, szó esik kiegészítő províziókról és egy Disznó álnevű feltételezhetően magyar személyről, akivel a gróf állítólag három éven át tárgyalt. De hogy ki ő, azt eddig nem sikerült megtudni.

Ki ő?

S hogy ki ez az „ügyes” férfiú? Az 59 éves Alfons Eduard Alexander Antonius Maria Andreas Hubertus Christoph von Mensdorff-Poully kékvérű ősei királyi, császári családok sarjai. A dinasztia Lotaringiából származik, az osztrák grófi címhez 1818-ban jutottak. A család nem túl régen települt le a burgenlandi Luising (Lovászad) községben. Az akkor már elszegényedett apa, Alexander Mensdorff-Pouilly 1952-ben vette nőül a tekintélyes burgenlandi birtokokkal rendelkező Erdődy Ilona grófnőt. Alexander gróf) nem sokra ment az így megszerzett 200 hektáros erdő és szántóföld területtel, amelyen még csak kastély sem állt. A házaspár a nemesi cím ellenére nehezen nevelte fel a három gyereket. Ali gróf 1980-ban 27 évesen vette át a gazdaságot, kiegészítve egy bérelt 2500 hektáros vadászterülettel, ám a gazdaság felvirágoztatása elmaradt. Pedig még strucctenyésztéssel is próbálkozott, nem beszélve a vadhúsból készült konzervek gyártásáról.

A nyolcvanas évek végén mégis belekezdett egy kastély építésébe. A tekintélyes méretű beruházást több bank segítette kölcsönnel, bízva a gróf új foglalkozásának sikerében: 1988-ban a vadhúscég mellett megkezdte működését saját tanácsadó cége,MPA Handels GMBH néven. (Azóta külföldi, köztük magyarországi leányvállalatai is vannak).

A tanácsadói/közvetítői/lobbista munkához egy angliai rokon segítette: James Landon, aki Katalina Esterházyval, Mensdorff unoktatestvérével kötött házassága révén került kapcsolatba Ali gróffal. Ő mutatta be a tekintélyes angliai üzleti köröknek.1992-ben megindult a lobbista karrier. A kapcsolatépítéshez jól szolgálnak a dél-burgenlandi kastélyban megtartott rendezvények, a diszkrét fácán vadászatok előkelő és befolyásos vendégsereggel.

A magyar kapcsolat minden szinten élénk. A kastélyban a német és a francia mellett magyarul is beszélnek. A nej, Maria Rauch-Kallat a Magyar-Osztrák Társaság elnöke, s bár nem beszéli nyelvünket, a szervezet révén sűrűn érintkezik magyar származású osztrákokkal. A legígéretesebbek a gróf skóciai birtokára áthelyezett vadászatokra is kapnak meghívót.

A gróf egyébként különösen saját falujában igen népszerű, az ottaniak szívvel-lélekkel mellette állnak, nemigen értik, miről van szó. Talán a per, pontosabban a vádirat ismertetése hozzájárul majd a jobb megértéshez.