Biden kezdeményezi a texasi abortusz-törvény felfüggesztését

A Legfelsőbb Bíróságon 6-3 a bírák aránya, többségben a konzervatívok.

2021. október 16., 06:59

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy felkéri a Legfelsőbb Bíróságot, hogy blokkolja azt a texasi törvényt, amely majdnem teljes tilalmat ír elő az abortuszra. A Legfelsőbb Bíróság eljárási kérdésekre hivatkozott, amikor a múlt hónapban úgy döntött, hogy nem avatkozik be, írja a BBC.

A törvény azután lehetetleníti el az abortusz végrehajtását, hogy hallhatóvá válik a magzati szívverés. A texasi abortusztörvény alól egyedül az orvosi vészhelyzet jelenthet kibúvót, ellenben sem nemi erőszak, sem pedig vérfertőzés esetén nem vetethető el a magzat. Sőt, minden orvos, aki hat hetes terhességet követően hajt végre beavatkozást, büntethetővé válik. A feljelentőnek külön jutalom is jár, ez pedig egyre csak növeli az abortuszellenesek számát. A Legfelsőbb Bíróság döntését nagy érdekléssel követik majd az Egyesült Államokban, főleg azért mert a bírák aránya 6-3-as konzervatív többséget jelez. Azt, hogy a Legfelsőbb Bíróság mind ez idáig nem avatkozott közbe a törvény kapcsán, sokan Donald Trump volt elnök kinevezéseinek következményének tulajdonították, amelyekkel nőtt a konzervatív többség.

(Kiemelt kép: Hasan Esen / Anadolu Agency via AFP)

07:22

Elon Musk mégis megvásárolná a Twitter közösségi médiavállalatot, az eredeti 44 milliárd doláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól.

07:12

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

07:01

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.