Biden kerülné a konfliktust Kínával és Oroszországgal

Erről a G7-csúcs után beszélt.

2021. június 13., 19:40

Szerző:

Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Kínával és Oroszországgal - mondta a G7-ek vasárnap véget ért angliai csúcstalálkozója után Joe Biden. Az elnök a háromnapos találkozó után tartott rövid sajtótájékoztatóján azt mondta: az Egyesült Államok visszatért globális vezető szerepéhez, és ezt a szerepét azokkal az országokkal vállvetve látja el, amelyek osztoznak az amerikai kormány által vallott, mélyen gyökerező értékekben. Véleménye szerint máris sikerült haladást elérni az Egyesült Államok hitelességének helyreállításában.

Biden igazat adott Vlagyimir Putyinnak abban, amikor minapi nyilatkozatában azt mondta, hogy az orosz-amerikai viszony jelenleg mélyponton van. Az amerikai elnök és az orosz államfő a jövő héten tartja első kétoldalú csúcstalálkozóját Genfben.

Szerinte az orosz-amerikai viszonyrendszer alakulása a továbbiakban attól függ, hogy Moszkva a nemzetközi normákkal összeegyeztethető magatartást tanúsít-e. Hozzátette: "nagyon egyértelműen" tudatni fogja Putyinnal a véleményét, de ez nem azt jelenti, hogy az Egyesült Államok konfliktusra törekedne Oroszországgal.

Az amerikai elnök már az angliai G7-csúcs csütörtöki kezdete előtti nyilatkozatában is kiemelte, hogy Washington nem konfrontációra, hanem stabil, kiszámítható kapcsolatrendszerre törekszik Oroszországgal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha az orosz kormány "káros cselekedetekre ragadtatná magát", arra az Egyesült Államok érdemi, robusztus választ adna. Az amerikai kormány ugyanilyen egyértelmű módon készül a kínai-amerikai viszony kezelésére.

"Személyesen tudattam Hszi Csin-pinggel (kínai elnökkel), hogy nem konfliktusra törekszem. Ahol mód van az együttműködésre, ott együttműködünk, és ha valamiben nem értünk egyet, arról is őszintén fogok beszélni" - mondta.

Biden szerint a nyugati demokráciák versenyben állnak a világ autokratikus rendszereivel. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem kizárólag és kifejezetten Kínára értendő.

Kiemelt kép: DURSUN AYDEMIR / POOL / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP