Biden elnököt fenyegette egy mesterlövész puskával, az FBI lelőtte

Az idős férfi a közösségi médiában írt arról, hogy megöli az amerikai elnököt, mindig volt nála fegyver, de a szomszédai szerint mindig csak fenyegetőzött.

2023. augusztus 10., 07:36

Szerző:

Agyonlőtt az FBI egy fegyveres férfit a Utah államban, Salt Lake Citytől délre fekvő Provóban, aki a feltételezések szerint Joe Biden amerikai elnök életére akart törni.

Az FBI házkutatási parancsot akart végrehajtani Craig Deleeuw Robertson házában, amikor lövöldözés kezdődött. Két rendőrségi forrás szerint a férfinál fegyver volt. A nyomozók szerint a férfinak egy mesterlövész puskája és több más lőfegyver is volt – írta a CNN.

Robertson hétfőn a közösségi médiában arról írt, hogy hallotta, az államba utazik Joe Biden, ezért előkotorja a szekrényből álcaruháját és leporolja a mesterlövészpuskáját.

A férfi korábban más közéleti szereplőkkel szemben is erőszakos és fenyegető posztokat tett közzé. Szomszédai szerint ugyanakkor a lelőtt férfi – aki közösségi profilja szerint 74 éves volt – törékeny idős ember volt, aki bottal járt, és bár rendszeresen volt nála fegyver, nem tartották veszélyesnek.

„Elképzelni nem tudom, hogy elvezetett volna Salt Lake Cityig, ott felállít egy puskát és rálő az elnökre. Ez száz százalékig kizárt” - mondta egy környékbeli.

A férfi ellen a korábbi fenyegető posztjai miatt indult eljárás. Tavaly szeptemberben azt írta a közösségi médiában, hogy „itt az ideje egy elnökgyilkosságnak. Előbb Joe, aztán Kamala!”. Emellett a Donald Trump korábbi elnök elleni vizsgálódó manhattani ügyészeket is fenyegette.

Alvin Bragget vette célba, aki a 2016-os választások előtti csillapítási rendszer miatt emelt vádat Trump ellen. Robertson ezt írta: „New Yorkba tartok, hogy beteljesítsem álmomat.”

A bírósági dokumentumokban idézett poszt így folytatódott:

„Szeretnék Bragg fölé állni, 9 mm-es lyukat vágni a homlokába, és nézni, ahogy megrándul, ahogy egy vércsepp szivárog ki a lyukból, ahogy az élete a pokolba süllyed! ”

Ezután a fiókját felfüggesztették, majd az FBI is felkereste, és Robertson közölte az ügynökökkel, hogy fenyegetései valójában csak „vágyálmok”, és legközelebb házkutatási parancsot is hozzanak.

(Kiemelt képünk illusztráció, Forrás: Shutterstock)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.