Biden a mexikói elnökkel egyeztetett az új kormány bevándorlási politikájáról

Az új washingtoni kormány bevándorlási politikájáról egyeztetett Joe Biden amerikai elnök Manuel López Obrador mexikói államfővel - közölte a Fehér Ház szombaton.

2021. január 23., 18:56

Szerző:

Biden véget vetne az elődje, Donald Trump által követett szigorú bevándorlási politikának, és a migráció kiváltó okait kezelve szeretné csökkenteni a menekültáradatot. Az új elnök egy pénteki telefonbeszélgetés során azt mondta mexikói kollégájának, hogy a bevándorlás legális alternatíváinak bővítését és a menedékjogi eljárás folyamatának hatékonyabbá tételét tervezi.

A két vezető megegyezett, hogy együttműködik az illegális migráció csökkentésében.

A mexikói elnök utólag úgy nyilatkozott a telefonbeszélgetésről, hogy „baráti hangulatú és tiszteletteljes” volt. López Obrador szerint minden jel arra utal, hogy jó viszony fog kialakulni a két ország között.

Az Egyesült Államok és Mexikó között feszültséget okoz a migráció és a határon átnyúló drogkereskedelem. Noha Mexikó vállalta, hogy feltartóztatja a Latin-Amerikából az Egyesült Államokba bejutni akaró migránsokat, ez az erőfeszítése nem teljesen sikeres.

Joe Biden korábban többször kijelentette, hogy prioritásként kezeli az elődje, Donald Trump által hozott bevándorlásügyi intézkedések felülvizsgálatát és a „drákói szigor” megszüntetését. Az új elnök egyfelől szeretné lehetővé tenni, hogy az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó mintegy 11 millió bevándorló állampolgárságot szerezzen. Másfelől a migráció kiváltó okainak felszámolásában is segítséget kíván nyújtani az érintett országoknak.

(MTI)

 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.