Berlusconi bejelentette: marad

A másfél hónapos kórházi kezelés után a 86 éves volt miniszterelnök ott folytatja, ahol abbahagyta.

2023. május 22., 19:59

Szerző:

Silvio Berlusconi bejelentette, továbbra is ő vezeti a pártját, egyúttal megújítja az általa közel harminc éve alapított jobbközép politikai erőt. Erről maga az exelnök beszélt negyvenöt napos kórházi kezelése után a Corriere della Sera napilapnak. Olaszország volt miniszterelnökét leukémiával és tüdőfertőzéssel kezelték a milánói Szent Rafael kórházban.

Silvio Berlusconi a legnagyobb olasz újságnak adott interjúval jelezte visszatérését a politikába az egészségi problémái okozta kényszerszünet után. Mint kifejtette, nehéz időszakot hagyott a háta mögött, de mindig érezte nem csak családja, hanem pártja és a Hajrá, Olaszország! (Forza Italia!, röviden: FI) szavazóinak szeretetét is.

A 86 éves politikus hangoztatta, hogy hat hét kórház után ott folytatja, ahol abbahagyta:

„Sok teendőm van, és teszem a dolgom mint mindig a Forza Italia! élén".

Majd hangsúlyozta, hogy pártja megkezdte a 2024-es európai parlamenti választásokra való készülést. Az 1994-ben alapított Hajrá, Olaszország! kezdettől fogva a megújulás pártjának számít, amely egyrészt meg akarta akadályozni, hogy a kommunisták kormányra kerüljenek, másrészt célként tűzte ki az olasz politika megújítását – hangoztatta az interjúban Berlusconi.

Az FI október óta két szövetségesével, a Giorgia Meloni miniszterelnök vezette jobboldali Olasz Testvérekkel (FdI) és a Matteo Salvini vezette szintén jobboldali Ligával kormányoz. Silvio Berlusconi kiválónak nevezte a Melonival és Salvinivel való kapcsolatát és megjegyezte, hogy miközben a Demokrata Párt (PD) egyre inkább baloldalra tolódik, az úgynevezett harmadik pólus pedig „még mielőtt megszületett volna, máris meghalt", a Hajrá, Olaszország! az egyedüli, mely keresztény és demokratikus erőként a centrumot képviseli.

A Hajrá, Olaszország! támogatottsága a legutolsó felmérések szerint valamivel több mint hét százalék. Silvio Berlusconi úgy vélte, pártja eredményeit a személye ellen indított igazságügyi üldözés befolyásolja negatívan.

(Fotó: Piero Cruciatti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.