Berángattak egy tüntetőt a kínai főkonzulátusra és megverték

A brit külügyminisztérium kedden bekérette a londoni kínai ideiglenes ügyvivőt egy vasárnapi incidens miatt, amikor a manchesteri kínai főkonzulátus területére bevonszoltak és megvertek egy hongkongi demokráciapárti tüntetőt.

2022. október 18., 18:55

Szerző:

A brit rendőrök ekkor behatoltak a főkonzulátus területére, hogy kimentsék a férfit, akit szerintük berángattak az ingatlan területére és ott többen megverték. Az áldozatot ezt követően kórházba szállították, és ott kellett töltenie az éjszakát – fogalmazott a brit rendőrség közleménye. 

A Scotland Yard nyomozást indított a Hszi Csin-ping kínai elnök elleni manchesteri tüntetés ügyében.

„Zavart egyének törvénytelenül behatoltak a manchesteri kínai főkonzulátus területére, és veszélyeztették a kínai diplomáciai létesítmény biztonságát” – hangoztatta Vang Ven-bin, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy pekingi sajtótájékoztatón. „Bármely ország diplomáciai létesítményének joga van megtenni a szükséges intézkedéseket az intézmény területe békéjének és méltóságának megőrzése érdekében” – tette hozzá a kínai külügyi szóvivő. 

A brit külügyminisztérium rendkívüli aggodalmának adott hangot a „nyilvánvaló erőszakos jelenetek” miatt.

„A brit külügyminiszter hivatalosan bekérette a londoni kínai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, hogy kifejezze őfelsége kormányának mélységes aggodalmát az incidens miatt, és magyarázatot követeljen a kínai főkonzulátus személyzetének cselekedeteire” – hangsúlyozta Jesse Norman külügyi államtitkár a brit parlament ülésén. „Brit területen mindenkinek joga van békésen kifejteni a véleményét, mindenfajta erőszaktól való félelem nélkül” – tette hozzá Norman. 

A 30-40 fős tömegből álló tüntetésre, amelyen Nagy-Britanniában letelepedett hongkongiak is részt vettek, a Kínai Kommunista Párt (KKP) ötévente megrendezett pártkongresszusának nyitónapja alkalmából került sor, amelyen a várakozások szerint harmadszor is megválasztják a KKP főtitkárának Hszi Csin-pinget. 

A tiltakozók transzparenst helyeztek el a kínai főkonzulátus épülete előtt, az egyiken a következő felirattal: „az ég majd elpusztítja a Kínai Kommunista Pártot”, mellette a kínai elnök koronát viselő karikatúrájával. 

A BBC honlapján közzétett felvételen egy fekete sapkás, copfos férfit a kapun keresztül bevonszoltak a diplomáciai képviselet területére, ahol öt férfi megrugdosta és ököllel megütötte a földön fekvő embert. 

A harmincas éveiben járó, Bob keresztnevű férfi egy közeli barátja szerint Hongkongból települt Nagy-Britanniába. 

„Ezek olyanok, mint a gengszterek, úgy viselkednek, mint a gengszterek. Nem szabadna így lennie. Ez itt nem Kína. Ez az Egyesült Királyság” – jelentette ki az áldozat a Sky News brit televíziós csatornának adott interjújában.

(Kiemelt képünk: Képernyőfelvétel arról, hogy egy tüntetőt a manchesteri kínai főkunzulátus területén vernek. Forrás: PAMTSUK/ESN / AFP)