Beperelte egy menekült az EU határvédelmét

A Frontex részt vehetett a törvénytelen visszaküldésekben. 

2022. március 17., 18:52

Szerző:

Egy szíriai migráns „bűnrészesség miatt” beperelte az Európai Unió határvédelmi ügynökségét, a Frontexet azt állítva, hogy miután tengeri úton Görögországba jutott, az uniós ügynökség a helyi hatóságokkal együttműködve jogtalanul visszatoloncolta őt Törökországba – jelentette az AFP francia hírügynökség csütörtökön.

A férfi 2020. április 28-án, körülbelül 20 másik menedékkérővel együtt megérkezett a görögországi Számosz szigetére, a görög hatóságok felfújható gumicsónakra szállították és 17 órán át a tengeren hagyták őket, mielőtt másnap a Frontex segítségével visszavitték őket Törökországba.

Egy ilyen cselekmény, ha bebizonyosodik, erőszakos visszaküldésnek minősülhet, amely a minden országra kötelező nemzetközi jog szerint törvénytelen.

A felperes 500 ezer eurót követel az EU határ- és partvédelmi ügynökségétől. A Frontex közölte: az igazgatótanácsa által felállított, az ügyben vizsgálódó munkacsoport arra a következtetésre jutott, hogy „nincs nyoma” az incidensnek.

Az AFP emlékeztetett arra, hogy

az oknyomozó újságírókból álló Bellingcat nevű, brit tényfeltáró platform, a Lighthouse Reports nevű újságíró-szervezet, valamint a Der Spiegel című német hírmagazin 2020 októberében végzett közös vizsgálata azt állapította meg, hogy a Frontex részt vett jogellenes visszaküldésekben a görög vizeken. A megállapítások nyomán több vizsgálatot indítottak a Frontex intézkedései ügyében 

– tették hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Frontex Európai határ- és partvédelmi ügynökség 2019. június 22-i felvételén illegális bevándorlókkal teli csónak indul tovább egy halászhajótól a Földközi-tengeren, a dél-olaszországi partoknál. Az olasz hatóságok a szicíliai Licata kikötőjébe irányították a lefoglalt hajót, amelyen hat egyiptomi és egy tunéziai embercsempészt vettek őrizetbe. A líbiai Zuvára partjairól indult halászhajó legénysége a hajótestben rejtőző 81 migránst csónakba terelte és a nyílt tengeren útra bocsátotta az olasz partok felé. A csempészett emberek Bangladesből, Szíriából, Szenegálból, Algériából, Tunéziából és Líbiából érkeztek. MTI/EPA/FRONTEX)