Beperelte az államot, mert elmaradtak a koncertjei

A német szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította csütörtökön egy hivatásos zenész keresetét, aki mintegy 3,25 millió forintnak megfelelő összeget követelt a kormánytól a koronavírus-járvány idején – 2020 márciusa és júliusa között – bevezetett korlátozások következtében elmaradt öt koncertje miatt.

2023. augusztus 3., 17:50

Szerző:

 Az indoklás szerint a német kormány nem köteles kártalanítani a művészeket a koronavírus-járvány elleni sürgősségi intézkedések miatt kiesett jövedelmekért. A szövetségi bíróság úgy ítélte meg, hogy a kormány járványügyi intézkedései az emberek egészségének és életének védelme érdekében szükségesek és arányosak voltak.

„Akkor még nem volt gyógyszer vagy vakcina” – mondta az elnöklő bíró, hozzáfűzve, hogy az intézkedésekre azért is szükség volt, „hogy megakadályozzák az egészségügyi rendszer túlterhelését”.

A bíróság szerint a kormány nagyvonalúan enyhítette a nehézségeket a támogatásokkal, és a közjó érdekében ésszerűvé tette az érintettektől megkövetelt áldozatokat.

„A kulturális életet és a kultúra egészségét viszont nem védték” 

– mondta Kilger a döntés kihirdetése után. A német szövetségi legfelső bíróság korábban már elutasított a pandémia miatt bevezetett korlátozásokhoz köthető kártérítési pereket.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Simona Sergi/Unsplash.)