Bepereli Csehország Lengyelországot

Csehország az Európai Bíróságon bepereli Lengyelországot. Szerintük az egyik határ menti lengyel külszíni bánya területének kiterjesztése veszélyezteti a szomszédos csehországi települések vízellátását, és súlyos ökológiai problémákat okozhat.   

2021. február 22., 17:35

Szerző:

A cseh kormány azt követeli Lengyelországtól, hogy állítsa le a bánya kiterjesztésének munkálatait.

A cseh környezetvédelmi minisztérium és a külügyminisztérium közös beadványát a lengyel Turów felszíni barnaszénbánya ügyében február végén küldi el az Európai Bíróságnak. Csehország meggyőződése, hogy Lengyelország nem tartotta be a kötelező európai uniós szabályokat.

 Korábbi nyilatkozatok szerint a csehek különösen azt kifogásolják, hogy a lengyelek érdemben nem hajlandók foglalkozni aggodalmaikkal, és nem adnak konkrét tájékoztatást a bánya területének kiterjesztéséről.

"Lengyelország lényegében nem kommunikál az ügyben Csehországgal, nem ad megfelelő tájékoztatást, és ezzel nehezíti a megoldás megtalálását. Lengyelország eljárása ellentétes az uniós joggal. Ezért fordulunk az Európai Bírósághoz" - szögezte le ismételten Richard Brabec cseh környezetvédelmi miniszter.   

A Turów külszíni barnaszénbánya Lengyelország délnyugati csücskében, a német és a cseh határ közelében terül el. A lengyel hatóságok 2044-ig meghosszabbították a régióban működő szénerőmű működési engedélyét, s egyben döntést hoztak a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába. A bánya helyenként több mint 300 méter mély lenne.

 (Kiemelt kép: Wikimedia Commons / Vondraussen)