Belga miniszterelnök: Ez a vita most más volt, Orbán Viktor sem erre számított

Elmondása szerint most elmaradt a diplomatikus finomkodás.

2021. június 25., 09:37

Szerző:

Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondta pénteken, azaz június 25-én hajnalban, hogy az Orbán Viktorral lefolytatott vita ezúttal más volt.

„Ez volt az első alkalom, hogy a teremben lévők nagy többsége és egy tagállam között ilyen nyílt, majdhogynem konfrontációra került sor, és ahogy a kollégáimtól hallottam, ez eddig példátlan. Az Európai Tanácsot mi mindig egy olyan helynek tartottuk, ahol az emberek szabadon beszélhetnek, de azt diplomatikusan teszik.

Ez nem egy diplomatikus vita volt, ez eléggé konfrontatív volt”

– magyarázta.

„Az az érzésem, hogy ez egy döntő pillanat volt... több volt, mint amire számítottam” – fogalmazott újságíróknak.

Arra a kérdésre, hogy van-e még helye Magyarországnak az Európai Unióban, De Croo azt mondta: „remélem, ez az a kérdés, amivel Orbán úr is hazatér, vagy legalább ezzel alszik el. Szerintem nem számított arra, hogy a találkozó így alakul.”

De Croo szerint ez nem a szokásos Kelet-Nyugat vita volt, mondván néhány balti és kelet-európai állam szintén kritizálta Budapestet.

(Kiemelt kép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.