Bélbetegséget okozó vírus támadta meg Észak-Koreát

A betegséget nem nevezték meg konkrétan, az AP szerint a „bélfertőzés” tífuszra, vérhasra vagy kolerára utalhat. Az ezeket a betegségeket terjesztő kórokozók javarészt fertőzött víz vagy étel elfogyasztásával, esetleg fertőzött ember ürülékével történő érintkezés során terjednek.

2022. június 16., 19:28

Szerző:

Bélbetegséget okozó járvány tört ki Észak-Koreában, a fertőzöttek száma azonban nem ismert – közölte az AP amerikai hírügynökség az észak-koreai állami hírügynökség jelentése alapján csütörtökön.

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) beszámolója szerint az ország délnyugati részén fekvő Hedzsu városban „akut bélfertőzéses járvány” tört ki. A hírügynökség arról nem adott hírt, hogy a körülbelül 300 ezer lelket számláló településen hányan fertőződtek meg.

A betegséget nem nevezték meg konkrétan, az AP szerint a „bélfertőzés” tífuszra, vérhasra vagy kolerára utalhat. Az ezeket a betegségeket terjesztő kórokozók javarészt fertőzött víz vagy étel elfogyasztásával, esetleg fertőzött ember ürülékével történő érintkezés során terjednek.

Az amerikai hírügynökség hozzátette, hogy Észak-Koreában nem ritkák az ilyen betegségek, az országban ugyanis nemcsak a vízkezelő létesítményekből van hiány, de a belföldi egészségügyi rendszer is nehézségekkel küzd.

A KCNA közölte, hogy Kim Dzsong Un, az ország vezetője, a „családi tartalékokból” gyógyszereket adományozott a betegséggel küzdőknek.

Észak-Korea a múlt hónapban jelentette be, hogy azonosították az első koronavírus-fertőzöttet az országban. A KCNA csak lázként utal a megbetegedésre, az országnak ugyanis nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű koronavírus-teszt.

Phenjannak nemcsak az ENSZ, de az Egyesült Államok, Dél-Korea és Kína is külön felajánlotta segítségét a vakcinabeszerzéshez, az ajánlatokra azonban nem érkezett válasz.

(Kiemelt kép: Fertőtlenítés egy phenjani szikvízüzemben 2022 áprilisában. Fotó: KCNA VIA KNS / AFP)

Tegnap 21:59

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.